• EnglishEnglish
СИМВОЛИ НА ДЪРЖАВНОСТТА
19 март 2021 г.

Със своята уникална сбирка доц. Людмил Георгиев предлага един необичаен скок през времето и в историята. Започната на шега през 1997 г., като хоби, днес колекцията от над 800 полицейски, армейски и пожарникарски фуражки, както и такива от военния флот, се счита за най-голямата не само у нас, но и на Балканския полуостров. Сред тях има и две от личните фуражки на бившия действащ полицейски служител - първата му шапка като млад лейтенант, както и последната му фуражка вече като полковник. За началото на сбирката колекционерът посочва шапка от униформата на английски полицай, която е получил от свой познат. С течение на времето към нея се присъединяват шапки от зимни и летни униформи за младши и старши офицери, митничари, старшини и матроси от Българския военноморски флот, барети и фуражки от Гърция, Уругвай, Италия, Испания, Дания, Китай, Русия, Индонезия, Узбекистан и др. Понякога, освен шапка, получава в подарък и униформата към нея, така че вече има 40. За най-ценна доц. Георгиев смята оригинална германска кожена каска от времето на Първата световна война. Друг особено ценен експонат е българска армейска шапка от Първата световна война. Голяма част от фуражките в сбирката са подаръци, други получава срещу размяна.

Колекцията „Символи на държавността“ е в непрекъснат процес на развитие и обогатяване, като за целта авторът й търси контакти със свои колеги от различни страни. Желаещите да се свържат с него, за да я подпомогнат с експонати, могат да му пишат на имейл: ludmil_georgiev@abv.bg

Доц. д-р Людмил Георгиев е дългогодишен полицейски служител, понастоящем хоноруван преподавател по „Криминалистика“ в няколко висши училища и автор на над 12 книги. Той беше на гости на регионалната библиотека в Русе онлайн през платформата ZOOM на 17 март, когато представи поредицата си „Криминалистите – 1, 2, 3“. Доц. Георгиев беше любезен да предостави за сайта на културния институт видеоклип (на български и английски език) с презентация на експозицията СИМВОЛИ НА ДЪРЖАВНОСТТА.