• EnglishEnglish
Вестник “Труд” и фирма inMusicBrands спечелиха Годишните награди на Фондация “Глобални библиотеки - България” за 2020 г.
25 ноември 2020 г.

Годишните награди на Фондацията бяха връчени по време на Националния форум „Библиотеките днес” за 2020 г., който се проведе на 24 ноември и премина под надслов „Библиотеките: Умения за 21 век”. Поради променените условия на работа, свързани с COVID пандемията, тази година форумът протече като смесено събитие на място в национален литературен клуб „Перото” и онлайн видео излъчване към мрежата от над 1000 библиотеки в страната чрез YouTube и Face book каналите на фондацията.

Отличия бяха присъдени в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната през изминалата година.

Общият брой на номинираните бе 28, а комисия в състав - доц. Георги Лозанов (председател), проф. Владимир Атанасов, доц. Марин Бодаков, Георги Константинов и Снежана Йовева излъчи победителите.

В категория “Национална медия” имаше само една номинация – на вестник “Труд”, и тя беше от Регионална библиотека “Любен Каравелов”. Русенският културен институт номинира националния ежедневник за отразяване на дейността на библиотеката като обществена институция, изпълняваща мисия по приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряване на равен достъп до информация, култура, знание и услуги.  В мотивите посочихме, че в поредица от 11 материала беше отразена подготовката, провеждането и резултатите от провелата се през септември VII Международна научна конференция “Еволюция срещу революция или за моделите на развитие”. Форумът събра в библиотеката над 100 учени от различни сфери от България и чужбина, които дискутираха моделите на развитие на отделния човек и човешката цивилизация. Професионалното отношение и сериозният анализ на журналистката Веселина Ангелова, нейните интервюта с организаторите и участниците във форума, директните рапортажи от конференцията, както и информацията за издаването на двутомника с научните доклади от събитието, направиха обществено достояние значимостта на международната среща, организирана в условията на пандемия, за научната и културната общност. Националната медия отразяваше целогодишно професионално и навременно дейността на русенската библиотека, като кръгла маса “Библиотеката като дестинация за културен туризъм”, XVI Международен конкурс за екслибрис „Ex Libris – Ex Inventions”, Първия Национален младежки форум “Арнаудови срещи. Пътят към познанието”, Отбелязване на 115 години от рождението на Змей Горянин, “Духовното наследство на Михаил Арнаудов”, Дарителската кампания за музикална стая и др. Вестникът популяризира изложбата на Ирландското посолство за Бърнард Шоу, издаването с УМБАЛ “Канев” - Русе на научно сипсание “Общество и здраве”, изявите на артисти-партньори от АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив и др. Чрез вестника обществената библиотека беше популяризирана като център за наука, култура, изкуство и социална комуникация, посредник между информация и потребители, образователен и възпитателен фактор.

Това беше оценено от компетентното жури и то присъди Наградата на Фондация "Глобални библиотеки - България" за 2020 година в категория “Национална медия” на вестник "Труд". Наградата беше обявена онлайн от председателя на журито доц. Георги Лозанов, а журналистката Веселина Ангелова – кореспондент на вестника за Велико Търново, прие статуетката и грамотата от името на медията навръх рождения си ден. Тя благодари на ръководството на русенската библиотека за високата оценка и за вестника като обществена трибуна за дейността на библиотеката.

 

Във финалната тройка в категория „Спомоществовател” влязоха Фондация "Лукойл", Фондация "Хюсние Кяшиф" – Джебел и фирма inMusicBrands с представителство в Русе. Доц. Марин Бодаков обяви победителя и това беше номинираната от русенската регионална библиотека американска фирма за производство и продажба на електронни музикални инструменти inMusicBrands с представителство в Русе. Фирмата спечели сред 10 номинирани дарители от цялата страна за подкрепата, която ни оказа в благотворителната кампания по създаването на „Музикална стая в отдел „Изкуство”. Нашите меценати са лицензирани производители и търговци на различни марки аудио продукти – музикални инструменти, потребителска електроника, професионална аудио апаратура и софтуер, изпозвани в DJ музицирането, за създаването на авторска музикална продукция, за озвучаване на събития, за сценично осветление и др. Фирмата е на световния пазар от 2012 г., корпоротивният й офис се намира в Камбърланд, Род Айлънд, а има представителства в Канада, Германия, Обединеното кралство, Тайван, Япония и България. Благотворителната кампания по събирането на средства за “Музикална стая в отдел “Изкуство” е съвместна инициатива на библиотеката и русенския Max Club. С нея искаме да създадем ново общества от съмишленици с отношение към музиката като универсално изкуство за общуване на съвременния човек. Нашата идея е в отдел “Изкуство”, освен достъп до специализирана литература, дигитални носители с филми, уникални нотни текстове и партитури, посетителите да могат да се образоват в пряк достъп до възможностите на съвременни музикални инструменти, като мъзпроизвеждат и композират музика. Със съдействието и подкрепата на представителя на inMusicBrands в Русе - Кристина Георгиева, успяхме да създадем съвременна музикална стая, обзаведена с компактни кийборд и мастер кийборд, стейдж пиано, усилватели, микрофони, духови контролери, електронни барабани, активни тонколони, грамофони, слушалки, DJ контролен пулт и др. Професионални инструменти от висок клас, както и по-масови пособия за най-малките читатели и родителите им. Дарителският жест на inMusicBrands превърна мичтата на библиотеката в реалност. С тяхната подкрепа създадохме съвременни условия за привличане на младите хора в храма на познанието и приобщаването им към необятния свят на музиката и съвременното информационно общество.

Наградата и грамотата в категория “Спомоществовател” от името на фирмата получи Мартин Пенев - мениджър продажби, който благодари на русенската библиотека за доверието и каза, че е прекрасно да има музикална стая в културния институт, където всеки посетител има свободен достъп да се запознае и да се поупражнява на професионален музикален инструмент.

Тук е мястото да уточним, че Знакът на годишните награди на Фондация “Глобални библиотеки - България” е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение, освен художествения си знак и моралното признание за професионализма и гражданската отговорност на участниците в партньорството им с обществените библиотеки.

Регионална библиотека “Любен Каравелов” имаше свои номинации и в останалите категории – за регионална медия – Радио Русе, и за публична институция – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Радостни сме, че Академията в Пловдив влезе в определената от журито финална тройка, заедно с Община Благоевград и Община Лясковец. За всички номинирани фондацията беше подготвила грамоти за участие.

Ние благодарим на нашите номинирани в четирите категории за професионализма, отговорността и партньорството, в което влязоха с ясното съзнание за бързо променящите се функции на обществената библиотека, адекватни на дигиталните предизвикателства на ХХI век. Благодарни сме им за създадените връзки и бъдещи възможности за сътрудничество в изграждането на образовано, социално отговорно и активно гражданско общество.