• EnglishEnglish
Първото издание на "Вечната и святата" и още десетки книги подари Огнян Стамболиев на библиотеката
09 ноември 2020 г.

Повече от 100 интересни книги донесе Огнян Стамболиев в русенската библиотека. Дарението съдържа поетични сборници, албуми за изкуство и музика, пътеводители, художествена и специализирана литература и др. Логично сред заглавията има множество преводи на румънски автори, както и книги на румънски език, тъй като Огнян Стамболиев е известен със своите преводи от Йон Лука Караджале, Никита Станеску, Адриан Попеску, Григоре Виеру, Захария Станку, Емил Чоран, Жан-Пол Сартр, Мирча Динеску и др.

Но най-ценният дар на русенския критик, журналист и преводач е екземпляр от първото издание на стихосбирката „Вечната и святата“. Поетичният сборник на Елисавета Багряна е отпечатан през 1927 г. в софийската печатница „Книпеграфъ“.

Това не е първото дарение, което журналистът прави на регионалната библиотека. За благородния си жест той получи свидетелство от културния институт.

След задължителното карантиниране на книгите от дарението на г-н Стамболиев, те ще бъдат старателно описани и, като ново попълнение в богатия фонд на библиотеката, ще бъдат достъпни за читателите.