• EnglishEnglish
Коледен подарък от Международно дружество „Елиас Канети“
15 декември 2021 г.

Прекрасен коледен подарък получи библиотеката в навечерието на Рождественските празници от Международно дружество „Елиас Канети“. Четири нови книги - три на издателство „Елиас Канети“, излезли от печат  през 2021 г., и една на издателство „Фабер“ от 2020 г., обогатяват фонда на културния институт.

„Дъхът на Европа“ дава среща в едно издание на писатели и поети, гостували на Международния литературен фестивал, организиран от МД „Елиас Канети“ през 2018, 2019, 2020 г. В алманаха има информация както за български и чуждестранни автори, така и откъси от техни произведения - литература в различни жанрове. Има поезия, проза, есеистика, което прави сборника подходящ за хора с различни интереси.

„Помощ? Помощ!“ на Томас Гебауер и Илия Троянов е публицистика, която поставя въпроси, дава отговори, но също и поводи за полемика. Преводът от немски е на Димитър Ангелов. „От поредица частни и обществени разговори се роди идеята да превърнем различните ни гледни точки и общи убеждения в книга, която въз основа на феномена „помощ“ показва както причините за задълбочаване на глобалните кризи, така и възможните изходи от тях.“ - признават авторите.

„Крилата на олтара“ на Густав Херлинг Груджински е богата галерия от т.н. „метафизични разкази“, фрагменти от неговия opus magnum – водения от 1971 г. до края на живота му „Дневник, писан през нощта“, посмъртно публикувания „Таен дневник“ (1957 - 1958 г.), избрани есета за изкуството и „Най-кратък пътеводител през самия себе си“ – автобиографична и изповедна книга. Преводът от полски е на Маргрета Николова и Десислава Недялкова.

„Съвременни лингвистични и литературоведски теории“ е на издателство „Фабер“ и представя резултатите от двугодишен проект за млади учени във Великотърновския университет, който е естествено продължение на предхождащия го тригодишен докторантски семинар. Сборникът е издаден през 2020 г. и съдържа изследователски идеи в областта на езикознанието, литературознанието, преводаческите теории и интердисциплинарността. Съставители са Пенка Ангелова, Владимира Вълкова и Анастасия Петрова.

За интересния и полезен подарък библиотеката издаде на Международно дружество „Елиас Канети“ свидетелство за дарение.