• EnglishEnglish
Веселин Дамянов - ВЕС: Чрез конкурса библиотеката съхранява неизтриваема памет за бъдещето

През изпълнената с ограничения и забрани заради covid-кризата 2020 година, творците на малката графика трябваше да разработят темата: "EX LIBRIS – EX INVENTIONS". Радваме се, че авторите на приложната графика приеха новото предизвикателство и въпреки затворените граници, заключените пощенски клонове и променените си творчески планове – не се отказаха да рисуват и намериха начини техните произведения да стигнат до Дунавския бряг. За изваждането на конкурса от принудителната изолация и за да наваксаме закъснението на творбите, които иначе започваха да пристигат още през пролетта в Русе, ние удължихме срока, променихме някои точки в статута (ВИЖ ТУК) и наситихме интернет-пространството с интересни неща за проявата, част от които е и нашият "EX LIBRIS –лексикон“. И стана така, че пандемията Covid 19 ни научи на нови взаимоотношения, спечели ни нови приятели, даде ни възможност да преосмислим досегашния си опит, за да предизвикаме художници от цял свят да се включат в конкурса. Както вече е известно, ЗА ПЪРВИ ПЪТ през 2020-а година решаваща дума, освен журито, ще има и публиката. Вие все още можете да участвате със своя глас в класирането за Наградата на публиката, като следите до края на месец октомври публикациите във facebook-страниците на БИБЛИОТЕКАТА и на КОНКУРСА.

В нашия Лексикон ни гостуват някои от най-емблематичните лауреати на конкурса, носители на Голямата награда. Сред тях е и Веселин Дамянов- ВЕС, носител на Голямата награда във Втория конкурс, чиято тема е "ЕX-LIBRIS - Е/А Book - Rousse 2006” или “От книгите на Европа”, като идеята е да се пресъздаде европейския артистичен дух, вплетен в книжовното богатство на Стария континент и България. Нашият тогавашен лауреат е роден в Сливен на 30.05.1977. Учи в училището за приложни изкуства в родния си град, специалност: Плакат. Бакалавър по графика и магистър по живопис на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Кирил и Методий ”във Велико Търново. Специализирал в Cité internationale des arts, Париж. Член на Съюза на българските художници. Има 20 самостоятелни изложби, като над 200 от работите му са участвали в десетки конкурси, откъдето ВЕС печели 70 престижни национални и международни отличия. Негови творби са откупени от музеи и са в частни колекции в много европейски страни, както и в САЩ, Канада, Китай, Малайзия, Тайланд, Япония.

За феновете на русенския конкурс Веселин Дамянов сподели:

Международният конкурс за екслибрис организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се утвърди и зае своето достойно място сред останалите такива Международни форуми. Сред неоспоримите и вече доказани качества на организаторите е, че всяко ново издание има своя тема: историческа, социална, актуална, модерна и задължително съвременна. Всъщност, това е и едно от условията изобщо на екслибриса като форма и концепция: да има тема - адресат и според виждането, преживяването и възможностите на разнообразните графични техники, всеки един от майсторите на това ценно изкуство да изрази своите идеи. Аз съм щастлив, че бях лауреат на  второто издание на конкурса в Русе. Всеки художник, който се занимава с изкуството на миниатюрата и в частност – с особените приложни техники на екслибриса, би се гордял да притежава подобен приз в творческата си биография. И не на последно място, ДОСТОЙНСТВОТО на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, като организатор на конкурса, е в професионалните каталози с творбите от събитието. Защото конкурсът отминава, изложбата също, но книжното тяло съхранява завинаги историята на всяко издание. И носи в себе си специализираната информация от първа ръка, като това е неизтриваема памет за бъдещето!

Още по темата