• EnglishEnglish
Мариела Георгиева показа „Лицата на неродените пеперуди“
27 септември 2023 г.

На 26 септември Мариела Георгиева представи пред русенци новата си книга „Лицата на неродените пеперуди“. В синята читалня на библиотеката се събраха любопитни да се срещнат със загадъчната писателка, тъй като, освен творец, тя е и полицай, а и за пръв път идва в дунавския град.

Мариела Георгиева е родена и израства в град Бургас. през 2001 г. завършва висшето си образование в Софийския университет, катедра по социология. през 2003 г. заминава за САЩ, където завършва две магистърски програми – бизнес администрация и криминално правосъдие. За известно време служи в американската армия, откъдето се пенсионира по медицински причини. Страстта ѝ да служи на обществото, да се бори за справедливост и да помага на тези в нужда не спира дотук. През 2011 г. Мариела Георгиева започва работа с младежи, престъпили закона, а през 2016 г. става лицензиран полицай в щата Тексас. Година по-късно започва работа като детектив в отдела домашно насилие, където работи до завръщането си в България през 2021 г.

Авторката е член на БАПА – Българо - Американската Полицейска Асоциация. След завръщането си в България, преди малко повече от година, със силното желание да използва натрупания опит, тя започва своя кампания за промяна в ситуацията на пострадалите от домашно насилие, под надслов „Лицата на неродените пеперуди“. Като част от тази кампания, се появява и едноименната й книга, която дава гласност на всички, докоснали се по един или друг начин до домашното насилие.

В повестта всяка история има собствен живот, но същевременно е неразривно свързана с другите чрез главната героиня. Това е опит за събиране на парчетата на един разпилян живот в един самосвиващ се глобализиран свят, където насилието се явява отдушник и надзирател.

Действието се развива на два континента, в две коренно различни държави – САЩ и България, и прави неочаквани скокове в пространството и времето.

Главната героиня, Адриана Денкова, е българка, родена и израснала в България, в семейство, в което животът е сложна плетеница от насилие, тъга и битка за оцеляване.

Чрез съдбата на Адриана, книгата докосва две много тежки и наболели теми: тази за домашното насилие и неговите последици върху човешката душа, както и темата за самотата, в която човек попада, когато се спусне по дългия път на себе-търсене. Самота, която в днешния силно компютъризиран свят се самозалъгва в социалните мрежи и води до още по-жестоко свиване в себе си.

С нестандартното си излъчване, преживени и разказани реални случаи и харизма Мариела Георгиева прикова вниманието на своите гости и спечели нови приятели и читатели в Русе, а домакините й връчиха ВИП читателска карта на посланик на библиотеката.