• EnglishEnglish
Започна Четвъртият национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“2023
24 юни 2023 г.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е домакин на четвъртото издание на Националния младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“2023. Организатори са библиотеката и Сдружение „Културни пространства“ в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе. Конференцията се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе.

На тържественото откриване на конференцията от името на кмета Пенчо Милков, който изпрати поздравителен адрес, присъства Златомира Стефанова – зам.-кмет „Икономика и международно сътрудничество“ в Община Русе.

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова поздрави присъстващите и подчерта, че желанието на организаторите е да продължават да провокират и да стимулират интереса у младите хора да издирват и проучват литература, документи, факти за историята, фолклора, културните и обществените процеси в миналото и днес, като използват максимално богатия книжен фонд на библиотеките – сигурен източник на достоверна информация. Тя пожела спорна работа на участници и жури и откри официално форума.

Повече от 100 ученици, студенти, млади специалисти и учители от Бургас, Варна, Джебел, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Омуртаг, Банско, Свищов, Видин, Шумен и Русе представят свои доклади, презентации и мултимедийни изследователски проекти  в областта на хуманитарните науки в четири работни секции. Участниците имат възможност да се включат във форума присъствено, онлайн през платформата ZOOM и чрез предварително изпратено видеопредставяне. Всички разработки се оценяват от компетентно жури.

В програмата на конференцията е включена среща с оператора Пламен Личев и прожекция на документален филм за хаджи Иванчо Хаджипенчович. Във фоайето на втория етаж е подредена изложбата „100 години от рождението на Иван Коларов“ – писател сатирик, журналист и преводач, роден в с. Обретеник, Русенско на 1 април 1923 г. Участниците и гостите на библиотеката ще имат възможност да посетят и личната библиотека на Михаил Арнаудов и музейната експозиция с библиотечни архивни материали.

Организаторите имат намерение да продължат и издаването на електронното списание „Пътят към познанието“, в което да бъдат публикувани отличените от журито разработки.