• EnglishEnglish
Първите „Арнаудови срещи“ събраха младежи от цялата страна
27 юни 2020 г.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ днес беше проведен Първият национален младежки форум „Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието“, организиран от библиотеката и РУО - Русе.

В него участваха 50 ученици, студенти, млади учители и докторанти от Русе, Варна, Разград, Видин, Симитли, Джебел, Бяла и Две могили. Те представиха своите разработки в категориите доклади, презентации и видеоклипове.

Конкурсните творби бяха представени в три секции: История, философия и география; Литература, фолклор и изкуство; Млади учени, учители и изследователи. В програмата се редуваха доклади, презентации, видео клипове от теренни изследвания, индивидуални и колективни разработки.

Разработките бяха оценявани от жури с председател д-р Капка Иванова, която беше и научен ръководител на форума, и представители на културни и образователни институции. 

Бяха отличени най-добрите изследвания в отделните направления и категории. Призът за най-добър изследователски проект в областта на хуманитарните науки беше присъден на Христина Пенчева от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Симитли за проекта „Бъдни вечер в моя роден край“. Всички участници получиха и сертификат на форума. Специални отличия получиха и ръководителите на изследователските проекти, чиято помощ и подкрепа е изключително важна за развитието на изследователския интерес у младите хора. 

Освен интересните доклади и презентации, “Арнаудови срещи 2020“ стана начало и на нови запознанства, приятелства и научни предизвикателства. От библиотеката изненадахме участниците с екскурзия до часовниковата кула и уникалната експозиция екслибриси - част от богатата колекция на културния институт, както и „потопихме“ младите изследователи в хранилището, където се пази личната библиотека на патрона на форума - акад. Михаил Арнаудов. Всички младежи написаха в анкетата за обратна връзка, че желаят тази конференция на младостта, знанията и откритията в съкровищницата на историята, географията, философията, изкуствата, литературата и фолклора, трябва да стане ежегодна.

Още по темата