• EnglishEnglish
ЗАВИДЕН ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ЕФЕКТИВНОСТ

Международният конкурс за Ex libris навлезе в 16-та си годишнина. През 2020 година творците на малката графика работят по темата: "EX LIBRIS – EX INVENTIONS". Чрез новото предизвикателство – да рисуват и да осмислят човешкия опит през призмата на изобретенията, художниците ще добавят оригинален щрих към  традицията на една от най-значимите културни прояви в Русе. Всички ние - организатори, участници, публика, меценати и поддръжници на културния феномен на конкурса, въпреки ограниченията заради пандемията Covid 19, искаме да насърчим художниците от цял свят да се включат в надпреварата. ВИЖ ТУК ЗА ПЪРВИ ПЪТ през 2020-а решаваща дума, освен журито, ще има и публиката. За да участвате със своя глас в конкурса, следете публикациите във facebook-страниците на БИБЛИОТЕКАТА и на КОНКУРСА.

И през тази година продължаваме поредицата от материали, посветени на историята на конкурса и на някои от най-емблематичните му лауреати. Освен актуалните снимки, които ни изпратиха, те споделят нови и интересни неща за сегашните си творчески участия – над какви проекти работят и как оценяват нивото на русенския конкурс. В сърдечните писма и отговорите им ще откриете интересни оценки за състезанието, за русенското гостоприемство, за организаторите и публиката.

И така, в поредния EX LIBRIS-лексикон Ви представяме МАУРИСИО ШВАРЦМАН от Аржентина, лауреат на XIV конкурс през 2017 година, чиято тема бе: „ЕХ LIBRIS – ЕХ LITTERA“. Шварцман спечели в надпревара с 373 творци от 42 държави- художници от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Израел, Перу, Чили, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Бразилия. За първи път тогава получихме графики от о-в Мавриций и от сибирската република Хакасия - в състава на Руската федерация. Шварцман е автор със забележителна творческа биография и емблематична география на самостоятелните си изложби - в Япония, Бразилия, Испания, Литва, Аржентина, Полша, Дания. Той имаше 11 участия в русенския конкурс, преди да спечели Голямата награда. Това красноречиво говори за нивото на конкуренцията и за качеството на творбите, пристигащи в Русе.

За своите български приятели и за феновете си по света Шварцман сподели: „ Все още участвам в конкурси и екс-либрис шоута. Продължавам да правя преводи на испански от френски, английски и каталунски книги; и да популяризирам екс-либриси, които никога не са публикувани в Аржентина. Мисля, че РУСЕНСКИЯТ КОНКУРС е от най-високо качество, но не само заради рекордните участия на стотиците колеги и гравьори от цял свят. Живея с надеждата, че този вид малък формат на графичните изкуства ще придобива нова популярност, благодарение именно на конкурси като този в Русе. Специални поздрави за хората, който се занимават с логистиката и организацията на състезанието. Вие го правите със завиден професионализъм и ефективност. Затова сте известни по цял свят с перфектното качеството на своите каталози и дипломи от конкурса. Поздрави на Русе и на България, и на целия екип на Регионалната библиотека.“

*ex libris – логото е на Стоян Димов

Още по темата