• EnglishEnglish
Златната среда на Фламино или мрак и светлина
07 януари 2022 г.

„Златната среда на Фламино или мрак и светлина“ е първата издадена книжка на едно 10-годишно момиче. Всъщност, на 28 януари 2022 г. Влади ще стане на 12, само че фантастичната й история е била съвсем готова още преди две години. Днес младата авторка подари екземпляр от книгата си (изд. „Разказвачът на приказки“) на библиотеката.

Владимира Начева е петокласничка в русенското училище по европейски езици. Усмихната и любопитна за всички вълшебства, които се крият наоколо, фен на Хари Потър (на когото между другото много прилича), Влади си спомня как още съвсем малка е засипвала дядо и баба със стихчета и всякакви измислени случки. Например за мечката и заека:

…Не ща аз геврек,

искам само сладък мед…

Влади има пълната подкрепа на мама, която забелязва нейния талант да пише и я стимулира да го развива. Помощ и разбиране получава и от русенската поетеса Иглика Пеева, която я приема в своя клуб по творческо писане „Слово“ към Възрожденско читалище "Зора", а впоследствие става и редактор на „Фламино…“ А че талантът не знае възраст, ще разбере всеки читател, който разгърне страниците на „Златната среда на Фламино или мрак и светлина“, където разказвачът Влади обещава: „Днес ще ви разкажа за две планети, които никой не знае къде се намират. Никой не предполага, че дори съществуват – Фламино и Елмазино“. Заповядайте в чудния водовъртеж на една история за добро и зло, за приятелство и предателство, за сила и мъдрост, красота и жестокост. Като всяка приказка, макар и съвсем съвременна, и приказката на Владимира завършва с хепиенд и положителният герой печели принцесата, но…това не е краят. Защото авторът предизвиква читателя да я продължи сам.

Историята за Фламино и Елмазино хрумва на Влади от едно герданче на нейна кукла и я завежда в свят, който развива въображението и фантазията и я прави истински писател. Героите й  успяват, защото са упорити, опитват и не се отказват от мечтите си.

„Прави! Греши! Успявай!“. Това написа Владимира Начева на библиотеката като послание към нейните връстници - бъдещите й читатели.

Желаем успех на Владимира Начева и очакваме следващите й истории!