• EnglishEnglish
Луксозно издание на „Строителите на съвременна България“ получи библиотеката
05 юли 2021 г.

Валери Иванов от ПП „АБВ“ поднесе приятна изненада на библиотеката днес под формата на луксозно издание от 2014 г. на „Строителите на съвременна България“ на Симеон Радев, както и книгите „Атентатът  срещу папата“ на Джузепе Консоло и „Накъде отива Европа. Предизвикателствата пред Стария континент през погледа на български дипломати“.

В мащабния си труд „Строителите на съвременна България“ Симеон Радев описва следните събития от живота на младата българска държава: Берлинския конгрес и последвалото от него раздробяване на Санстефанска България, избирането на Александър Батенберг за български княз, изработването на Търновската конституция, борбите между консерватори и либерали, разцеплението на последните, суспендиранито на конституцията от страна на княза, подготовката и осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Сръбско-Българската война, преврата срещу княз Александър I, възстановяването му на трона с помощта на Стефан Стамболов и абдикацията му, сформирането на регентството и неговите дипломатически усилия да съхрани независимостта на България, русофилските бунтове в Русе и Силистра и тяхното потушаване. В "Строителите на съвременна България", Симеон Радев прави психологически портрети на множество личности изиграли важна роля в българската история: Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Драган Цанков, Александър I Батенберг, Захари Стоянов, Гаврил Кръстевич, Васил Радославов, Анастас Бендерев, Радко Димитриев, Васил Друмев и други. Сред чуждестранните държавници, на които Радев прави характеристика, са крал Милан I Обренович, император Александър III и генерал Каулбарс.

Книгата на Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата - истинската история“ разкрива историята около атентата срещу папата и "българската следа" така, както не е показвана досега. Авторът е адвокатът на Сергей Антонов - българинът, който заедно с още двама свои сънародници е обвинен, че е съучастник в подготовката на атентата на 13 май 1981 година. През него са минали повечето от фактите, свързани с обвинението и със сигурност има какво да разкаже от първа ръка.

 Съвсем прясно издадена е втората книга на Българското дипломатическо дружество със заглавие „Накъде отива Европа– предизвикателствата пред Стария континент през погледа на български дипломати”, под общата редакция на Андрей Караславов, Любомир Кючуков и Симеон Николов. През есента на миналата година се появи първата книга „Накъде отива светът – глобалният политически лабиринт през погледа на български дипломати”. Автори на двете книги са изявени български дипломати, заемали различни длъжности – заместник–министри, посланици, високопоставени представители в органите на ООН и ЕС, всичките членове на Българското дипломатическо дружество.

Това не е първото дарение от книги, което АБВ правят на библиотеката. През август миналата година председателят на партията Румен Петков използва посещението си в Русе, за да подари няколко заглавия на русенската книгохранилница.