• EnglishEnglish
Приключи литературният фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“
13 септември 2021 г.

От 7 до 10 септември в русенската библиотека се проведе литературният фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“. Форумът е финалното събитие, с което приключи проектът „Писмените съкровища на Долен Дунав“, финансиран по Програма Интеррег V-A Румъния-България. Наши партньори по проекта са Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Окръжна библиотека „Александру и Аристиа Аман“ в Крайова, където бяхме на румънското издание на литературния фестивал в края на август.

Сега бяхме радостни да посрещнем нашите приятели от Румъния и десетки участници от библиотеките на Силистра, Търговище, Разград, Видин, Лом и др., както и от градовете в региона на Долен Дунав на русенска земя, за да празнуваме за втори път заедно в българското издание на фестивала.

Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе работи вече няколко години по проекта, като основната ни цел бе развиването на литературен туризъм в трансграничния регион Румъния-България. Чрез литературния фестивал като негова завършваща част библиотеката в Русе, както по-рано и библиотеката  в  Крайова,  представи писменото наследство в трансграничния регион, демонстрира туристическия потенциал на културния институт и в този контекст осъществи творчески контакти между участниците във фестивала с потенциал за бъдещи общи проекти.

В програмата на форума бяха включени три творчески работилници за деца: за изработване на екслибрис, за изработване на комикс и изработване на родословно дърво; литературна игра; посещение на Международно дружество „Елиас Канети“ в Търговска къща „Поликар и Канети“; представяне на три изложби: за Стефан Гечев, „Храм на понтийската майка на боговете – Кибела“ на Историческия музей в Балчик и за развитието на комикса. По време на фестивала беше представена по атрактивен начин закупената високотехнологична апаратура по проекта и нейните възможности.

Участниците и гостите на фестивала имаха възможност да разгледат Басарбовския скален манастир, регионалния исторически музей и екомузея, да се повозят на корабче край Дунава и да се потопят в потайностите на библиотеката по туристическия маршрут на домакините.

Много приятна изненада направиха колегите от Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, които, освен библиотекари, се оказаха и талантливи музиканти. Те пристигнаха специално за фестивала със своята рок група „Сигнатура“ и прекрасен репертоар. 

Литературният форум „Писмените съкровища на Долен Дунав“ е важна част от годишния културен календар на библиотеката, но е значимо събитие и за града, общината и областта с обогатяването на културно-туристическите маршрути в трансграничния регион. Предстои фестивалът да стане ежегоден, като всяка година той ще бъде посветен на различни аспекти на проблемите на писменото наследство на Долен Дунав, развитието на литературния туризъм в трансграничните региони, както и на културния обмен между Румъния и България.