• EnglishEnglish
Елеонора Гершанович: Библиотеката да успява във всяка работа

От септември 2019-та до ноември 2020 година Международният конкурс за Ex libris реализира своето 16-то издание.  В отрязъка от една година творците на малката графика могат да работят по темата: "EX LIBRIS – EX INVENTIONS". Задачата им не е лека, защото ги предизвиква да рисуват и да осмислят човешкия опит през призмата на изобретенията, съпътстващи цивилизациите от дълбока древност до наши дни. Всъщност става дума за онзи невидим „огън“ на човешката гениалност и находчивост, без който нямаше да съществува днешният съвременен свят.

За да подгреем  адреналина на очакването преди обявяването на  поредните победители, си позволихме с помощта на нашите досегашни лауреати и носители на голямата награда да потърсим нетрадиционен щрих към хронологията на една от най-значимите културни прояви в Русе. Всички ние, които сме ангажирани с конкурса и неговото провеждане- организатори, участници, публика, меценати и поддръжници, искаме да превъзмогнем трудностите в общуването заради пандемията Covid 19. Да осъществим предварителен творчески контакт и разговор с нашите досегашни победители, за да насърчим още нови творци и художници от цял свят да  се включат в надпреварата. ВИЖ ТУК

Вече съобщихме в предходната публикация, че ЗА ПЪРВИ ПЪТ през 16-годишното си съществуване, освен оценките на журито, конкурсът ще даде  възможност и на публиката да излъчи свой фаворит. За да участвате с Вашия глас в класирането на художниците, следете публикациите ни във facebook-страниците на БИБЛИОТЕКАТА и на КОНКУРСА.

И така, в поредния EX LIBRIS-лексикон(2) Ви представяме  натурализираната в Германия украинка Елеонора Гершанович. Тя спечели голямата награда на  десетото издание на конкурса през  2014 година, който тогава премина под мотото "ЕХ LIBRIS - ЕХ AMORE". В състезанието участваха 183 автори от 33 държави. Талантливата украинка впечатли журито с творбата си „Ех Amore Ksenija Rappoport”(до снимката на Гершанович).

Ето какво сподели за своите български приятели в Русе и за почитателите си по света Елеонора Гершанович:

„Скъпи приятели от Русе, много харесвам вашия конкурс. Това е събитие, което се отличава с перфектна професионална организация – от обявяването на всяка поредна тема до отпечатването на висококачествените каталози след всяко издание на проявата.  Това, разбира се, не са единствените причини с удоволствие участвам в надпреварата . За себе си в момента мога да разкажа следното: Родена съм в Днепропетровск (Украйна) и завърших Държавния университет, факултета по изкуствата в Орьол (Русия). Моята специалност е графично изкуство.  След дипломирането ми работих в рекламна компания, в печатница, усъвършенствах се в областта на графичния дизайн, живописта и графиката.  Занимавах се творчески с външна реклама и интериорна украса на търговски обекти. След това започнах да преподавам рисуване в началните и средните училища.

С ex libris се занимавам от 1990 г. и съм член на клуба за ex libris на Днепропетровск. През всичките години дотук съм участвала в международни конкурси и изложби на ex libris, илюстрации и малки графики в Белгия, България, Китай, Чехия, Италия, Гърция, Латвия, Литва, Мексико, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Испания, Швейцария, Турция. Имам по  няколко самостоятелни изложби в Украйна и в Германия,  където  се преселих да живея през 2002 г.  Освен това, в постоянната експозиция на Националния Музей на ex libris и на миниатюрата книга в Москва, Русия, се намират 40 мои творби.

Както вече споменах, от 18 години живея в Германия, където имам добра професионална реализация и организирам семинари по компютърна графика за деца и възрастни, договарям и изпълнявам поръчки за дизайн на печатни продукти и на сувенири.

Пожелавам на   екипа на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе да продължава да поддържа високото ниво на международния конкурс и да успява във  всяка работа!

С приятелски поздрав: Елеонора Гершанович

*ex libris – логото на Лексикона е на Стоян Димов

Още по темата