• EnglishEnglish
Владимир Башев
28 юли 2021 г.

Валентин-Владимир Башев се ражда в София на 28 юли 1935 година. Ранното му детство преминава в Шумен, Видин и Лом, където баща му работи като адвокат. След като завършва Софийския университет, специалност "българска литература", Владимир Башев започва и развива професионалния си път в редакциите на вестниците "Народна младеж", "Работническо дело" и "Литературен фронт". Създател е на в. „Пулс“, който много от нас все още си спомнят с очарователна носталгия.

Автор е на книгите "Тревожни антени", "Преодоляване на гравитацията", "Желязно време", "Нецелунатите момичета", "Магазин за часовници", "Възраст", а само месец след смъртта му  е издадена и  последната съставена от него книга "Ателие", за която е удостоен с Димитровска награда. Оставя в наследство на българската литература  стотици стихотворения, поемите „Кирил против догмата“ и „Голямата наука“, радио операта „Вашето присъствие“, много преводи на младите тогава руски поети Евтушенко и Вознесенски, либретото на операта „Антигона 43“, десетки текстове за песни, множество публицистични и литературни статии и есета, събрани от Никола Инджов в книгата „Прекрасната зависимост“.

Поетът загива едва 32-годишен в автомобилна катастрофа на 19 ноември 1967 година.  

В русенската библиотека се съхраняват книгите на Владимир Башев, издадени приживе, а също така „Ателие“ и „Прекрасна зависимост“, „Антигона 43“, както и по-късни издания с негови избрани творби.