• EnglishEnglish
Революция и еволюция във визуалния език на Любомир Далчев
22 юли 2020 г.

Д-р Нора Голешевска е изследовател, представител на Института за креативни граждански стратегии. Нейните научни интереси са в областта на развитието на младежкото творческо мислене и медийна грамотност, насърчаването на младежкия досъп до култура, междукултурното разбирателство и кутурно предприемачество. Д-р Голешевска работи активно за създаване и популяризиране на продукти на визуалните изкуства и новите медии, фокусирани върху граждански значими теми от сферата на културното и художествено многообразие, продължаващото обучение, опазването на културното и природно наследство, човешки права, доброволчество и др.  

В VІІ Международна научна конференция "Еволюция срещу революция или за моделите на развитие" д-р Нора Голешевска се включва с доклад на тема: "Революция и еволюция във визуалния език на Любомир Далчев".

Целта на доклада е да приложи термините за революция и еволюция, така както те са осмислени в съвременните теории на културната и художествена история, по отношение на виузалното наследство на Любомир Далчев, поставяйки акцент върху стиловите преходи (революции и напреженията между художествен канон, традиция и художествен експеримент), във визуалния език на скулптора.

Научното изследване на д-р Голешевска провокира въпроса Кой е скулпторът – монументалист Любомир Далчев и каква е неговата връзка с Русе?

Творчеството на Любомир Далчев е признато за фундаментално от специалистите в областта на фигуративната скулптура в България. Художественото си образование той завършва през 1926 г. в Държавната художествена академия в София, специалност „Живопис”. Две години след това учи скулптура в Рим, а през 1929 г. специализира пластична анатомия в Париж.

Между 30-те и 60-те години на миналия век Далчев създава голям брой скулптурни портрети и фигури в почти всички големи градове на страната.  По негови проекти са изработени скулптурни украси към архитектурни обекти, както и скулптурни паметници - няколко фонтанни украси, фигуралните композиции за съдебните палати в градовете София и Русе, скулптурните фигури на моста в град Габрово, войнишки паметници и други.

Любомир Далчев създава безспорно най-красивия и до днес фонтан в Русе. Той се намира на площад Батенберг и е известен сред местните жители като фонтанът с четирите бронзови момичета. Съоръжението е на три нива с три басейна. Горните два са кръгли, в средата на малкия излиза струя вода. На стената на средния басейн са закрепени четири морски кончета, от устата на които излизат силни струи вода. Всяка от тях облива една от четирите девойки, които се намират в най-ниския и най-голям басейн. Всяка от девойките във фонтана е различна и по различен начин се опитва да се спаси от водата, но морските кончета са еднакви. Русенци помнят 2015 г., когато емблематичният фонтан замалко да бъде тотално разсипан. По време на реконструкцията на централната градска част е извършен и ремонт на фонтана. На две от бронзовите фигури е премахната оригиналната патина. Това скандализира цялата русенска културна общност. Художници, скулптори и архитекти остро протестират и патината е възстановена.