• EnglishEnglish
Завръщане в приказките
01 април 2023 г.

На 31 март (петък) срещу 1 април (събота) Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включи за десети път в Нощта на Андерсен, посветена на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. 2 април е и рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен. Приказната нощ се организира в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия.

В Нощта на Андерсен 2023 се включиха 16 деца от различни русенски училища. Това са активни малки читатели, според базата данни на институцията, деца - победители от викторини, конкурси, спортни състезания и др.

Основната тема на събитието тази година беше „Завръщане в приказките“. Участниците бяха разделени на Зелен и Червен отбор. Водени от Злата вещица и Злия магьосник Румбурак, те преминаха през тайнствените зали на библиотеката. Героите от приказките, които срещнаха там, бяха попаднали в настоящето след заклинанията на магьосниците и единственият шанс да се върнат обратно в своите приказки беше шестнадесетте смели деца да съберат вълшебни предмети и да ги предоставят на Кралицата на приказките. Децата се справиха с предизвикателството, като изпълняваха забавни задачи, поставени им от героите и разрешаваха интересни загадки.

Приключенците се срещнаха със свои любимци от приказките: Малките русалки в студиото за бижута и татуировки „Истинска любов”, Принца и Принцесата в магазина за одеяла и възглавници „Сладък сън“, Гретел и Пепеляшка в сладкарничка „Захарно петле“, а също Алиса и Лудия шапкар в казино „Дама пика“. Децата представиха намерените в игрите вълшебни предмети пред Кралицата на приказките и получиха ключа за Страната на приказките. А тук ги чакаше отрупана с лакомства маса.  Празничната вечеря се осъществи с подкрепата на Метро - Русе, Ресторант „Понтона“, „Be Healthy“ - храни и напитки и Фирма „Мармара“ – Силвена Рашкова.

По време на вечерята приключенците слушаха прекрасната музика, сътворена от цигулката на Стефани Панайотова, ръкопляскаха на магическото шоу на Симеон Петров и играха луди танци с ди джей Еми. След изпълнената с вълнения вечер в Библиотечко участниците се приготвиха за цветни вълшебни сънища с малко познати приказки на Андерсен. Русенската библиотека е една от 21 библиотеки по света, където децата остават да нощуват и това прави тяхното приключение още по-забавно и тайнствено.

На сутринта андерсеновите последователи се разсъниха с йогалатеса на инструктора  Деница Филева.

В организацията на Андерсеновата нощ се включиха библиотекари и доброволци. Домакините изказват своите благодарности на Емилия Димитрова – студентка в Музикалната академия, аниматорите Симеон Петров и Анелия Йорданова, цигуларката Стефани Панайотова,  медицинската сестра Ирена Харамбиева, която следи за здравето на децата, психолога Венета Венкова, която се погрижи за тяхното спокойствие.

Тази година със „Завръщане в приказките“ и книжката на Деница Филева „Еднорогът Били“ беше открит и Маратонът на четенето в библиотеката. Преди това пред журналисти от русенски медии участниците споделиха впечатления за приключението, запечатано в слайдшоуто „Из преживяното“.