• EnglishEnglish
Скаутство за момчета
20 октомври 2021 г. – 31 октомври 2021 г. 18:00 ч. – 18:30 ч.
фоайе ІІ етаж

Във връзка със 110-годишнината от запалването на искрата на скаутството в България Организацията на българските скаути ще представи изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл  -  един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“  в пет български града. В Русе експозицията ще бъде открита на 20 октомври от 18:00 часа във фоайето на втори етаж на Регионална библиотека "Любен Каравелов" от Слав Гиндянов - Президент на Организацията на българските скаути.

Ще бъдат изложени повече от 60 издания на различни езици от цял свят на бестселъра на всички времена „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“ с автор основателят на скаутското движение, сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до атмосферата на скаутството и да разберат защо то се е превърнало във водещо младежко движение по света. Ще научат повече за скаутските принципи, за  историята на движението и какво обединява повече от 60 милиона млади хора от 170 държави и автономни територии. Освен богатата колекция от издания на книгата, ще бъдат представени интересни факти за скаутството в България, колекции от скаутски връзки, значки, нашивки и други съкровища, събирани от малки и големи скаути от страната. 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Бертуин Люсенбург -  колекционер, изследовател на творчеството на Бейдън-Пауъл и автор на книгата „Скаутство за момчета" по целия свят “, която бе представена на специално  събитие по време на 42-та Световна скаутска конференция на 27 август 2021г. Книгата включва предговор от внука на автора -  Майкъл Бейдън-Пауъл, от Ахмад Алхендави (Генерален секретар на Световната организация на скаутското движение, WOSM) и от Волтър Цилвенберг (Международен комисар на скаутите на Нидерландия).

Проектът „Скаутство за момчета“ по целия свят“ е доброволчески, и е иницииран и координиран от Бертуин Люсенбург, член на Организацията на скаутите на Нидерландия, с ентусиазираната подкрепа на много скаути – доброволци от цял свят. Веднага след първото представяне на книгата му пред международна публика  „Скаутство за момчета“ по целия свят“ тръгва на турне с изложби в различни градове на България през есента на 2021 г. След откриването във Варна и представянето в Русе, изложбата ще отпътува за Смолян, Плевен и София.

Експозицията „Скаутство за момчета“ ще бъде достъпна за посетители в русенската библиотека до края на месец октомври.