• EnglishEnglish
Творческо ателие "Пет минути живот"
15 декември 2020 г.

Русенската журналистка и поетеса Руслина Александрова отправя покана-предизвикателство към всички визуални творци (художници, дизайнери, фотографи и др.) да се включат в импровизираното „Творческо ателие” към проекта „Пет минути живот“ – сборник с нейни авторски стихове и импресии, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творчески инициативи 2020“ на НФ „Култура“.

Идеята е писаното слово да вдъхнови за претворяване на думите в образи. Няма ограничения в жанровете на визуалното изкуство, а вдъхновяващи текстове от предстоящата книга, могат да бъдат открити на фейсбук страницата на проекта „Пет минути живот“, както и на личната страница на авторката. Художественото въображение би могло да се стимулира и от видеопрезентацията на две от емблематичните произведения на Руслина, които ще влязат в бъдещата й книга - стихотворението „Да бъде волята ТИ“ и  импресията „Пет минути живот“, които се изпълняват от сестрата на авторката Антония Чепарова и от самата Руслина. Клипът е заснет от Стефан Матеев.

Художниците и другите визуални творци, които се включат в предизвикателството, ще имат творческа свобода сами да изберат произведението, което ще интерпретират. Творбите, които най-точно уловят духа и емоциите в творчеството на Руслина Александрова, ще бъдат избрани и подредени в изложба, която ще бъде показана на презентационните спектакли в Русе и в други градове. 

Ако авторите желаят и определят цена, произведенията им ще бъдат продавани. 

"Не мога да предложа хонорар, но мога да предложа на всеки, включил се в предизвикателството със сърце и творчески размах, екземпляр от предстоящото печатно издание „Пет минути живот”. Нека в това време на изпитание не позволяваме крилете на твореца, който живее във всеки от нас, да изгубят силата и пъстротата си! Нека си подадем ръце в името на живота, красотата и Любовта!" – пише Руслина в обръщението си към визуалните творци, които биха приели предизвикателството.

За изпращане на творбите авторите могат да се свържат с Александрова на лично съобщение или чрез страницата "Пет минути живот", за да се уговорят за най-удобния за тях начин. Краен срок – 15 януари 2021 г.