• EnglishEnglish
Дигитално училище по природа
01 май 2022 г. – 30 септември 2022 г.

Продължителност на проекта 1.05.2022 г. – 30.09.2022 г.

Проектът предвижда създаване на лятно Дигитално училище по природа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. То предоставя възможност на деца от 6 до 11 години да прекарат ваканционните дни приятно и същевременно ефективно, научавайки повече неща за природата. Предвижда се в продължение на два месеца да бъдат сформирани тематични клубове: „Аз обичам биология“, „Млад химик“ и „Тайните на физиката“.  Чрез метода на играта и чрез съвременни дигитални устройства и иновативни методи младите изследователи ще научат повече за микроорганизмите, растенията, животните, динозаврите и ще се разходят по морското дъно. Имат възможност да правят експерименти, сблъсквайки се за първи път с химическа лаборатория и произвеждайки сапун. Научават повече за богатството на кристалите, електричеството, климатът и времето, вулканите и космоса. Заниманията се провеждат 4 часа, пет дни в седмицата в продължение на месеците юли и август. Предвижда се желаещите да се включат деца да бъдат разделяни на групи от по 20 души. В заниманията се привличат и родители, те са безплатни и се водят от квалифициран педагог в областта на природните науки, с опит в работата с деца.

Основната цел на проекта е да насърчи търсения и стремежа на младите хора за усвояване на нови знания в областта на природните науки, чрез използване на иновативни дигитални устройства и нови методи.

Специфичните цели на проекта са: стимулиране интереса към природните науки, разгръщане на личностния потенциал на децата, мотивиране на подрастващите кум усвояване на нови знания и интерес към природата, провокиране на дебат по ключови проблеми, свързани с опазването на околната среда. 

Проектът се реализира по програма „Знание и растеж“2022 на Фондация „Русе - град на свободния дух“ с подкрепата на  Еконт Експрес. Партньори са Регионално управление по образованието - Русе, ОУ "Иван Вазов", ОУ "Отец Паисий".