• EnglishEnglish
Любителите на поредицата „Криминалистите“ се срещнаха с автора и героите онлайн
18 март 2021 г.

За пръв път доц. Людмил Георгиев представи своята поредица „Криминалистите“ онлайн през платформата ZOOM на 17 март. Събитието бе част от културния календар на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

В срещата се включиха 57 души, сред които издателят Делян Илиев („Атеа“), героите в трите части на куест-криминалето Лилия Симеонова – експерт-криминалист, Невяна Русева – разследващ полицай, „пенсионираният вече директор на полицията“ Георги Петров, Красимир Колев, който е главният разследващ полицай в поредицата Лъчезар Давидов, много колеги и приятели на автора, както и читатели от далечен Оксфорд и Гърция.

„Криминалистите – крими загадка-1, 2, 3“ е създадена на основата на действителни случаи, като са променени населените места и имената на част от героите. Жанрово четивото е куест-криминале. Състои се от сюжетна част и приложение с отговори. Основната идея е читателят да има възможността непосредствено да участва в разследването, съвместно с екип от разследващ полицай, експерт-криминалист, криминален инспектор и съдебен лекар.

Доц. Людмил Георгиев беше подготвил любопитна презентация на трите излезли досега от печат части на „Криминалистите“, а издателят Делян Илиев разказа за съвместната им работа и новите книги на издателство „Атеа“ с теми от контраразузнаването и шпионажа („Висш пилотаж“, Елена Вавилова, „Шпиони с нежни имена“, Михаил Любимов, Тодор Бояджиев), историческите „Тайните на тракийския език“ на Павел Серафимов и „Да каже нявга народът…“ – роман за Христо Ботев от Бойко Беленски, „Каръкът в мен“ на Радо Младенов и др.

Действителните герои на поредицата поздравиха доц. Георгиев и споделиха спомени и моменти от действителната си полицейска работа, станала основа на куест-криминалетата му. Включилите се в беседата потребители написаха своите въпроси и пожелания към автора в чата, а той отговори на всички, загатна за сюжета на четвъртата част от поредицата и отправи предизвикателство към участниците – да посочат веществото, оказало се в основата на разследваните случаи в „Крими-загадка 2“. Вероника Русева единствена даде правилен отговор и спечели книга по избор от издателство „Атеа“.

В края срещата доц. Людмил Георгиев разказа за още една своя страст - уникалната колекция от над 800 полицейски, военни, военно-морски и пожарникарски фуражки, барети и каски и 40 униформи от над 80 държави, част от които русенци вече са виждали. Той подготвя изложба през лятото, свързана с Българския морски флот, а на русенската библиотека обеща видео филм, специално изработен за колекцията.