• EnglishEnglish
Европейска нощ на учените 2023
20 септември 2023 г.

От 2016-та г. Русенска търговско-индустриална камара е регионалният организатор за Русе на инициативата Европейска нощ на учените. Благодарение на обединените  усилия  на партньори и гост лектори, сред които поредна година е и Регионална библиотека „Любен Каравелов“,  успяхме да сглобим една невероятна и вълнуващата програма, с коятоможете да се запознаете тук или на страницата на РТИК във Facebook. За улеснение на посетителите публикуваме по-долу и програмата в и пред библиотеката.
Европейска нощ на учените е инициатива, в която всяка година участват над 300
града в Европа и по света. Проектът SEARCH в България събира участници
от цялата страна. Инициативата се финансира от Европейския съюз по програма „Мария Склодовска-Кюри“ (MSCA & Citizens).
Повече за Европейската нощ на учените - SEARCH 2023, както и програмата за цялата страна можете да намерите на линковете по-долу:
https://fresher-researchersnight.bg/
https://www.instagram.com/researchersnightsofia/
https://www.tiktok.com/@searchbg?is_from_webapp=1&sender_device=pc
#ERN23SEARCH 

НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2023

ПРОГРАМА В БИБЛИОТЕКАТА 

29 СЕПТЕМВРИ 2023

17:00 – 21:30 ч.

 

Час

Наименование на събитието

Място

 

СЪБИТИЯ НА ОТКРИТО

 

17:30 – 18:30

„С обич към сърцето“ – ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ с ръководител Деница Кръстанова ще изработят арт инсталация, посветена на здравето на сърцето. Под звуците на музикален съпровод ще се отварят специални послания в бутилка, посветени на здравето на сърцето.

Беседка в градинката на площад Батенберг

19:00 – 21:30

„Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене“ – доц. Лъчезар Христов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще ви убеди, че химиците са повече от магьосници. Очакват ви атрактивни опити и демонстрации. Демонстрацията е подходяща за малки и големи.

Градинка

на площад Батенберг

 

СЪБИТИЯ В СГРАДАТА НА БИБЛИОТЕКАТА

 

17.00 – 18.00

„Въздухът в моя град“ – практическо изследване на замърсяването на въздуха в градска среда на екип от ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ с ръководител Йордан Адолфов. Младите еколози ще разкажат как различните замърсители в приземния слой на въздуха влияят върху човека и природата.

Заемна за възрастни

18.00 – 19.00

„Човешкото тяло в 60 секунди“ – В ателието на Севдалина Тодорова, чрез специалните интерактивни тениски с приложение за смартфон, ще може да се разгледа човешкото сърце на 360 градуса, а също човешкият скелет и др. Работилница за деца 6+

Библиотечко

18:00 – 18:30

„Как IoT решенията могат да направят живота ни по-лесен и по-здравословен?“ – Христо Атанасов – основател и изпълнителен директор в Qnectd,  ще запознае присъстващите със спецификата на IoT и демонстрира работата на тази технология посредством използването на конкретни сензори за проследяване качеството на въздуха в затворени помещения. Ще направи нагледен експеримент как, контролирайки именно въздуха в офисите и класните стаи, може да се постигне по-добра концентрация и продуктивност.

Фоайе ІІ етаж

19:00 – 20:00

„Игра без играчки“ с Грета Цуфелде и Лиляна Коева. В ателието ще можем се изработват забавни и уникални играчки от отпадъчни продукти. Неща, които иначе бихме изхвърлили на боклука, ще се превърнат в прекрасни, персонализирани, пособия за игра, аксесоари за бюро, играчки за домашен любимец и много други. Работилница за деца 6+

Библиотечко

19:00 – 20:00

„Приложение на 3D технологиите за намаляване на въглеродния отпечатък – от изкуството до индустрията“. Проф. д-р инж. Георги Христов, доц. д-р инж. Пламен Захариев и ас. инж. Георги Георгиев показват как 3Д технологиите могат да помогнат да се намали екологичният отпечатък. Ще има презентации и демонстрации.

Фоайе ІІ етаж