• EnglishEnglish
Дарителски жест на писателя Иван Цанев по случай юбилей
07 юни 2021 г.

Известният русенски журналист, писател и преводач Нели Пигулева изненада библиотеката с приятен дар. Тя го направи от името на поета Иван Цанев. Макар от дълги години да живее и работи в столицата, Иван Цанев е дълбоко свързан с дунавския град, тъй като е роден и отрасъл в неговите културни пространства. През 2021 г. творецът навършва 80 години и солидното дарение книги е свързано с този юбилей. Но не само. Както е споделил с Нели Пигулева, желанието му е русенската книгохранилница да притежава възможно повече българска литература.

Дарението съдържа авторски и книги за него, поезия, белетристика, преводи и избрани детски творби .

Авторските заглавия са „Ранни стихотворения. 1960-1967“; „Дърво на хълма“, „Между два разговора с Иван Цанев – признания и отзиви, слова и посвещения“ и „Дневни щурчета“ - в тази книга са събрани и подредени от автора най-хубавите му произведения за деца, писани последните четири десетилетия. Преводните издания са на Йожеф Уташи „33 стихотворения“ и „Апокриф“ на Янош Пилински.

Иван Цанев е изпратил най-новото, написано за него, под съставителството на Симеон Янев – „Поетическото полувековие на Иван Цанев. Стари и нови притчи“, а също така „Иван Цанев в българската литератера и култура (съст. Пламен Дойнов) и „Поезията на Иван Цанев“ от Светлозар Игов.

Друга ценна книга за библиотеката от дарението е „Противостоене“ на Веселин Тачев, който е основател и уредник до смъртта си на литературния музей „Светлоструй” в Щръклево, с предговор на Иван Цанев.

Кой е Иван Цанев? Роден е в с. Острица, Русенско, на 30 ноември 1941 г. През 1959 завършва русенската Втора гимназия „Баба Тонка“. В края на 1962 участва в русенския литературен сборник „Поетическо вероизповедание“. Сборникът е заклеймен в окръжен партиен доклад, а Цанев е един от най-критикуваните му автори. През 1963 г. заминава за София, където следва руска и българска филология във филологическия факултет на Софийския държавен университет. Дебютира през пролетта на 1968 г. със стихосбирката „Седмица“, която е посрещната като едно от явленията в младата българска поезия. Следващите му поетически книги излизат през паузи от четири-пет и повече години: „Неделен земетръс“ (1973), „Телеграма“ (1977), „Едничка дума“ (1981), „Седмоднев“ (1987), „Стихове и междустишия“ (1995) и „Дърво на хълма“ (2001).

През 70-те и 80-те години се утвърждава и като един от най-добрите български поети за деца. Издава над десет книги със стихотворения и поеми за деца.

Стиховете му са превеждани на почти всички европейски езици.

Благодарим за невероятния подарък на Иван Цанев! Желаем му житейско и творческо дълголетие!