• EnglishEnglish
Приказният свят на природата оживя в Галерия „Библиотека“
13 септември 2021 г.

На 13 септември в зала „Галерия“ на библиотеката  беше открита официално изложба под наслов „Приказният свят на природата“. Експозицията е събрала най-добрите 100 фото-рисунки от проведения през месец юни онлайн екоконкурс, организиран от Сдружение с нестопанска цел „Дунавско сияние“, в който са взели участие над 500 ученици от 1 до 12 клас от  цяла  България,  както и българчета, живеещи в Испания, Германия, Португалия, Великобритания, Люксембург, Молдова, Китай и САЩ. Инициативата е част от творчеки проект на сдружението - ЛендАрт Творителница „Приказният свят на природата-2021“, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе.

Куратор на изложбата е Валентин Георгиев – председател на СБХ – Русе и член на журито на онлайн конкурса „Приказният свят на природата“.

Веднага след откриването на изложбата започна тридневният Уоркшоп „Ленд Арт Творителница“. В три последователни дни участниците в уоркшопите ще трупат знания и опит в три Ателиета.

Ателие „Еко бижутер“: Създаване на уникални по своята същност украшения  от природни материали – листа, клони, шишарки, жълъди, миди, охлювчета, камъчета и др. Водещ на ателието е Марияна Георгиева – дизайнер на СНЦ „Дунавски сияние“ и член на журито на онлайн конкурса.

Ателие „Еко фантазия“: Създаване на творби от рециклирани материали, като: непотребни найлонови торбички,капачки, пластмасови чаши и претворяването им в нови използваеми декоративни изделия. Водещ на ателието е Мария Терзииванова – майстор на handmade изделия.

Ателие „ЛендАрт“: Създаване на открита пространствена арт инсталация от природни материали в градска среда. Водещ на ателието ще бъде Цеца Георгиева - изтъкнат творец в областта на текстилното изкуство и Лендарта и председател на онлайн конкурса „Приказният свят на природата“.

Еко арт предизвикателствата ще продължат с флашмоб събитие „Рисувай природата“ на 16 септември от 11.00 ч. на пл. „Княз Александър Батенберг“ (пред библиотеката). Инициативата се провежда по повод Международния ден на защита на озоновия слой. Участниците във флашмоб събитието, ще могат във рамките на един час да нарисуват своето отношение към проблемите на опазване на околната среда. Всички необходими материали, като листи и поставки за рисуване, моливи, пастели, флумастери, се осигуряват от организаторите от СНЦ „Дунавско сияние“. 

Фото-картините ще бъдат  експонирани в Галерия „Библиотека“ до 17 септември 2021 г.

Още по темата