• EnglishEnglish
„Арнаудови срещи 2021. Пътят към познанието“ събра в библиотеката младежи, учители и специалисти
28 юни 2021 г.

Приключи второто издание на Националния младежки форум „Арнаудови срещи 2021. Пътят към познанието“. Наситената програма с интригуващи теми в различни хуманитарни направления събра младежи, учители и специалисти в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Бяха представени 109 теми в шест хуманитарни направления. В програмата на форума участниците и гостите имаха възможност да проследят онлайн лекция на доц. д-р Румяна Лебедова. Гост на форума беше литературният критик Юлий Йорданов, който запозна участниците с изследванията си върху творчеството на Яна Язова.

Журито присъди специални отличия и грамоти в отделните направления, а призът за най-добър изследователски проект спечелиха учениците от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ - Русе с интердисциплинарния проект „Родното и чуждото в литературата и социокултурния контекст на ХХІ век“ под ръководството на д-р Марияна Георгиева.

За първа година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ присъди награда (ваучер за книги на стойност 100 лв.) за проекта с най-много използвани библиографски източници на Еми Петрова и Ваня Симеонова от СУХНИ „Константин Преславски“ - Варна.

Участникът с най-много използвани източници (електронни и на хартиен носител) е петокласникът Александър Сибинов от МГ „Баба Тонка“ - Русе, който е използвал 56 (електронни и на хартиен носител) източници за проекта си „Спортът през Античността“.

Сред най-малките участници  (5 – 7 клас) интерес предизвика интердисциплинарният проект на петокласниците от ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ - Русе „По следите на балканските протописмени знаци“.

За първа година участваха младежи от Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич и др. От русенските училища силно беше присъствието на учениците от хуманитарния профил на СУ „Христо Ботев“, АЕГ „Гео Милев“ и МГ „Баба Тонка“.

Отличените бяха наградени от директора на библиотеката Теодора Евтимова, началника на РУО – Русе д-р Росица Георгиева и председателя на журито д-р Капка Иванова.