• EnglishEnglish
Театралните плакати на МОМО
29 март 2022 г.

Трудно ли се прави плакат, как се прави, колко време отнема и с какво трябва да се справи един творец от идеята до крайния продукт – това разбраха гостите на библиотеката на 28 март от Момчил Михайлов – МОМО.

Той представи своята мултимедийна изложба „Театрални плакати“. Експозицията съдържа 12 негови творчески проекти в областта на плакатното изкуство, които по уникален начин съчетават различни видове визуални изкуства. Освен че творбите бяха представени на живо – на хартия, артистът използва мултимедия, чрез която афишите се излъчваха в Интернет през профила на библиотеката във Фейсбук. Видеото съдържа и архивни кадри от постановки, за които авторът е правил плакат. То е достъпна за гледане в ютюб канала на библиотеката.

Изложбата е достъпна за зрители в Заемна за възрастни на библиотеката.

Събитието е част от дейностите по проект „За плакатите – дигитално и реално“ на библиотеката, финансиран от Национален фонд "Култура", програма "Публики". По този проект се извършва подбор и заснемане с 2D технологии на плакати, част от богатата колекция на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Предстои създаването на Виртуална галерия „Животът в плакати“ с част от заснетите плакати, която ще бъде публикувана в онлайн пространството чрез сайта на библиотеката. През лятото се предвижда провеждането на  творческо ателие „Изкуство без граници“ за изработка на плакати в Хартиената фабрика в с. Комана (Румъния), което включва и демонстрация на уникалната румънска традиция за производство на хартия, необходима за отпечатването на плакат. Също през лятото в библиотеката ще работят две творчески работилници „В света на плакатите“ – за младежи от 14 до 19 г. Първата ангажира с обучение за създаване на плакат с традиционни, а втората - с иновативни техники. Предстоят и още експозиции, свързани с изкуството на плаката и графичния дизайн:  Изложба с интерактивен елемент „Плакатите говорят“, в която афишите се анимират и се превръщат в картини с движение и звук; Изложби „Майсторите на плаката“ - представят български автори на плакати - Момчил Михайлов-Момо и Люба Томова.