• EnglishEnglish
Историческо проучване разкрива съживени моменти от историята на Русе
10 декември 2021 г.

Камен Атанасов и Ивелин Крумов – десетокласници от  Средно училище с преподаване на немски език (СУПНЕ) "Фридрих Шилер", подариха на русенската регионална библиотека част от тиража на историческо проучване „Русенските военни части през Втората световна война“. Двамата са част от екипите на Дойче шуле и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, реализирали проекта „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи“ под ръководството на консултанта по военна история о.з. майор Евгени Алексиев и д-р Надежда Цветкова – главен експерт в Държавен архив – Русе. Проектът е спечелен по програма "Знание и растеж" на фондация "Русе - град на свободния дух", с подкрепата на "Еконт Експрес" за 2021 г.

Десет възпитаници на Дойче шуле и шестнадесет – на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване стартират инициативата в началото на март т.г., напътствани от преподавателите по история и цивилизация Николай Чакъров и Венцислав Ралчев. В продължение на осем месеца учениците издирват и популяризират исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините 1940-1944. В Държавен архив – Русе младежите предварително преминават обучение по сканиране и дигитализация на документи с „Photoshop” по изискванията на Закона за архивите, издирване, подбор и обработка на информация, за което получават сертификат.  

Обект на историческите изследвания са три изключително ценни фотоалбума от периода 1940-1944 г. Като резултат от дейността на групите от двете училища са създадени историческа студия и изложба от десет постера с подбрани от участниците снимки и специално селектирани текстове от исторически извори.

След приключването на проекта изложбата вече е представена в СУПНЕ "Фридрих Шилер", предстои да бъде подредена и в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. А идната пролет ще бъде експонирана в залите на Военен клуб – Русе.

Освен на библиотеката, екземпляри от проучването ще бъдат дарени на Регионалния исторически музей и библиотеките на Русенския университет „Ангел Кънчев” и Военния клуб, както и при желание от страна на всички заинтересовани от изданието  - на местни библиотеки и училища.

Успешно приключилият проект е доказателство за ползата от подобни изследвания и инициативи, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, възпитаване на стремеж към личностно израстване и изява в индивидуален и екипен план.