• EnglishEnglish
„Съвременни приказки“ подарява Петре Кръчун на русенските деца
07 декември 2022 г. 11:30 ч. – 13:00 ч.
Библиотечко

На 7 декември в 11:30 ч. библиотеката ще посрещне гости от съседно Гюргево, Румъния. Известният в съседната държава детски писател Петре Кръчун ще представи пред малките русенски читатели своите „Съвременни приказки“. Книгата е двуезична, като българският превод на седемте истории е поверен на Лили Ганчева и Виолета Фратева. Красивите илюстрации са на Кристина Диана Енаке.

Заедно с автора в Русе се очаква да пристигнат Шербан Кръчунеску от Окръжна дирекция за култура – Гюргево, откъдето е осигурено финансирането на книгата, Даниела Бардан – мениджър на Окръжна библиотека „И. А. Басарбеску“ – Гюргево, Думитру Беяну – председател на Окръжен съвет – Гюргево и др.

Кой е Петре Кръчун? Роден е на 29 август 1962 г. в Гюргево. Петре Кръчун е писател предимно на детска литература. Също така е журналист, автор на документални филми, реализирал и много телевизионни предавания. Член е на Съюза на румънските писатели, филиал „Литература за деца и младежи“. Директор на литературния портал за деца и на сайта „Румънска идентичност“.

Петре Кръчун е завършил Историко-философския факултет в Университета в Букурещ през 1986 г. Учил е журналистика и комуникации в Букурещкия университет, специализирал е ТВ журналистика през 1998-99 г. Има завършена магистратура по „Комуникация,  мениджмънт и социална политика“ в Букурещкия политехнически университет (2005-2007). Шест години е бил преподавател по история (1986-1992); редактор и главен редактор в седмичника „Аргус-Прахова“ (1992-1998); в списанието „Рмънската полиция“ (1999-2000); началник на пресгрупата към Дирекцията на МВР (2002-2003); началник отдел „Обществени отношения“ към Национална дирекция „Антидрога“ (2003-2009). Преподавал е журналистика в Университета „Андрей Шагуна“ в гр. Констанца.

Петре Кръчун е създател на издателство „Зорио“, където са публикувани повечето от неговите творби. През 2011 г., заедно със своя син, инициира портала „Литература за деца“. От 1 юли 2013 г. порталът се развива и разширява – повече от 100 възрастни автори и 50 деца публикуват в него. Изявява се в телевизията с предаванията „Отпечатъци“, „Постоянна мисия“ и „Избери живота“ (300 издания). Реализирал е 15 документални филма, повечето от които продукции с образователно-възпитателен характер.

От 2015 г. Петре Кръчун е почетен гражданин на Гюргево.

През 2016 г. представя Румъния на международния панаир за детска литература в гр. Болоня (Италия) с произведенията „Момиченцето и Цветето“ и „С Андерсен в царството на приказките“. Създава нови творби – най-вече приказки за деца с различна тематика: „Приказки за моето семейство“, „Пътят на дъгата“, „Змеят Губи-лято“, „Горският дворец“, „Стаята на щастието“, „Страната на змея Бетяг“, Урочасаното слънце“ и др.

През 2021 г. излиза книгата „Съвременни приказки“, преведени на български език от преводачите от Русе Лили Ганчева и Виолета Фратева: „Ястребът и гълъбът“, „Малкото гарванче“, „Първият полет“, „Комарите с ниски оценки“, „Самохвалещата се буква „А“, „Дядо Николай оставя подаръци и в бедните обувчици“ и „Снежният човек иска вкъщи“.