• EnglishEnglish
Библиотеката с нова Читалня
13 септември 2019 г.

С нова читалня, обзаведена в модерен вътрешно-архитектурен ритъм, посреща вече своите посетители и приятели Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Тя се намира в западното крило на култовата сграда, където е функционирала първата българска Търговско-индустриална камара, построена от родолюбиви русенци и богати меценати през далечната 1911 година.

Елегантната придобивка на четящите русенци е уникална и единствена по рода си сред библиотеките в България. Читалнята има 4 обособени и напълно различни като функционалност зали. Те предлагат уют, съвременен достъп до периодични издания и книги, и компютърни кътове – работни места, разположени артистично във вътрешните  барокови извивки на ротондите под прозорците. Тук ще могат да се провеждат  и „бутикови“ срещи на любители на поезията, да се събират почитатели на фантастиката, да се правят дискусионни обсъждания и да се организират артистични прояви със специфична насоченост към  различни видове публика и почитатели.

„Летният сезон премина в усилена работа за колектива на библиотеката, въпреки графиците на излизащите в отпуск библиотечни работници. В началото на септември беше най-натоварено, защото всички се трудиха самоотвержено по довършителните работи в новата читалня, с която поставяме началото на едно ново преобразяване на културната институция, за да е уютно и приятно на съгражданите ни, когато идват в библиотеката“, обобщава директорката на библиотеката Теодора Евтимова.