• EnglishEnglish
Победителите в играта „За виното и любовта“
16 февруари 2021 г.

Его го нашия пръв победител в играта, посветена на виното и любовта. Виктория Тодорова получи бутилка вино от играта „За виното и любовта“. И освен това голямата изненада за комисията беше, че това е майката-доброволка, която се включва в съботните четения в Библиотечко с Мецанка Малинка.

Виктория Тодорова е родена в Шумен, живяла е във Варна, но съдбата я довежда в Русе преди 11 години и оттогава по нейни думи животът й се подрежда прекрасно. Работи в колцентър с корпоративни клиенти, но голямата й страст са книгите и писането. Пише детски приказки, вдъхновена от своята 6-годишна дъщеря Ирина и нейната най-любима играчка Мецанка Малинка, благодарение на която общуването между двете се превръща в забавна игра – от „Измий си зъбите!“ до „Лека нощ!“. Тъй като Иринка също е влюбена в книжките, неусетно Мецанка Малинка влиза в библиотеката, за да чете на най-малките в съботните инициативи на културния институт „Четем с…“ от началото на миналата година. След затварянето на детския отдел заради епидемията от Ковид 19, Мецанка Малинка чете приказки онлайн.

Живодар Душков също спечели бутилка вино от играта „За виното и любовта“. Той е известен русенски общественик, поет, публицист, университетски преподавател. Дългогодишен главен редактор на в. „Студентска искра" с почетно звание „Заслужил доцент" на Русенския университет. Автор е и на десетки научни книги, учебници и учебни пособия от областта на историята, на научни изследвания, публицистични и научнопопулярни статии. Носител е на престижни награди и отличия от литературни или журналистически конкурси. Член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на учените.

Живодар Душков е дългогодишен читател и приятел на библиотеката, многократно правил дарения от свои книги. Последно през септември 2020 г. ни подари новата си стихосбирка „Нашият град днес“. Тя  се състои от едно-единствено стихотворение, преведено на 37 езика с общо 43 превода.  Творбата е един по-различен поглед над пандемията от коронавирус през 2020 година.

Още веднъж Честито! на победителите! Благодарим на всички наши читатели и гости, взели участие в играта „За виното и любовта“! Очакваме ви в храма на книгата и в следващите инициативи на библиотеката!