• EnglishEnglish
Столетниците – благословия или орисия
25 юни 2021 г.

Десетки русенци дойдоха в библиотеката на 24 юни – навръх Еньовден, нетърпеливи да се срещнат със своята любима журналистка и телевизионна водеща Мира Добрева. Та дойде да презентира своята книга „Столетниците – благословия или орисия“ като част от националното й турне.  Мира беше посрещната с много обич от читатели на всякаква възраст. Домакините по традиция й подариха вип карта на читател – посланик на библиотеката. А за стройното и интересно протичане на вечерта се погрижи колегата на Мира Добрева от Русенския телевизионен център Калчо Петков. И като добри професионалисти двамата проведоха срещата като телевизионно предаване, в което присъстващите се "видео" срещнаха с героите на Мира, техните мъдри мисли за смисъла на живота, техните усмивки, сълзи и чувство за хумор.

„Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“. Той включва 38 разказа с важните за всяко битие теми като завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта, надеждата, човешките идеали и най-вече добротата. Мира Добрева обикаля страната над 10 години, среща се със 107 българи-столетници, за да събере и да ни разкаже тези емоционални и мъдри истории на „друговремците“. Тя сподели, че подборът кои истории да бъдат включени никак не е бил лек, но водещо за нея е било да представи на читателите разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Докато пише „Столетниците – благословия или орисия“ се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.

Присъстващите на срещата зададоха своите въпроси, получиха внимание и отговор от страна на авторката и възможност да получат личен автограф.