• EnglishEnglish
Вълшебството на Нова година, запазено между страниците на в. „Русенска поща“
29 декември 2021 г.

Стари броеве на в. „Русенска поща“ пазят спомени за празничния дух на русенци преди Коледа и Нова година. Публикации във вестника от 20-те и 30-те години на миналия век разкриват традициите на европейския град в очакване на светлите празници.

Дни преди Коледа и Нова година страниците на изданието започвали да се пълнят и с реклами на търговци и производители. Лютфи Албанчето например предлага на достъпни цени фондани и всички видове бонбони. От каре на магазин „Бяла мечка“ на Янко Димитров (срещу Народната банка) русенските кокони са приканвани да се възползват от атрактивните цени да дамските и детски кожени палта , сребърни лЕсици и гарнитури. Особено активни са ателиетата за бижута и часовници: от рекламите във вестника се разбира, че Върбан Ангелов е заредил богата колекция от фини златни, сребърни и дубле украшения – местни и европейски, както и часовници от швейцарски фабрики. Детските играчки на Минчо Инджов пък обещават изненади за най-малките, а само при Добрев за домакините е осигурена готварска машина (печка) „Перник“ с двойна скара за горно горене и то от фабрика „Балкан“ – Пловдив.  От публикациите на магазини и търговци става ясно, че и промоциите по големи празници не са били чужди на русенци – оказионът Юнионтекстил например предлага мъжки и дамски дрехи на неимоверно ниски цени цял месец – между 15 декември  и 15 януари, а Дядо Мраз носи голям избор жакети, блузи, пуловери, ескимоси, чорапи др. с намалени цени. За своите домашни украси русенци също са разчитали на магазини за елхови играчки и гирлянди.

От рекламите на храни и напитки се добива представа за хранителните вкусове в градското общество: при Димо Петков са се сервирали най-учтиво на достъпни цени разни морски риби; Никола Боздуганов е складирал голямо количество бели и черни вина, сливови ракии и коняци в склада си на едро срещу долния пазар, а в новия си магазин братя Рачеви са предлагали най-първокачествен Балкански кашкавал и сирене, екстра луканки, шоколади, бонбони, мандарини, ябълки.

Част от чара и великолепието на празниците са били традиционните благопожелания за празниците: „Редакцията чеситява Нова година на читателите на „Русенска поща“ и им пожелава щастие и напредък.“; „Дирекцията и артистите на Общинския театър честитят Нова година на всички посетители“.

Особено симпатични са и посланията,  отправени от страниците на Русенска поща – лични и колективни. Ето: „Граждани, по случай Коледните праздници, необходимо е да посетите общинските топли бани“. Или желанието на русенче да чете книжки: „Мила бабо, Много обичам да чета книги, пък мама не винаги ми дава пари да си купувам. Моля ти се, бабо, за Коледа и Сурваки да ми купиш от книжарницата на Симеон Симеонов някоя от книгите с приказки, написани от Ран босилек или Николай Райнов. Много са хубави и смешни. Много ще ти благодаря! Целувам ти ръка! Любчо“.

"Русенска поща" започва да се издава на 8 декември 1921 г. от Тодор Петров, Владимир Биков и Натю Стайчев. Вестникът е посрещнат изключително добре от русенската общественост.