• EnglishEnglish
Изключителна помощ за българските певци и инструменталисти
21 септември 2021 г.

На 20 септември в библиотеката се състоя презентацията на „Немско-български музикален речник/Българско-немски музикален речник“. Събитието бе част от съпътстващата програма на Международния фестивал "Мартенски музикални дни".

Авторите Полина Куюмджиева и Юлиан Куюмджиев бяха  представени от известния русенски критик, преводач и общественик Огнян Стамболиев. Проф. д-р Полина Куюмджиева е български учен музиколог. Завършва Средното музикално училище в Пловдив през 1978 г. със специалност „пиано“. Дипломира се в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория (днес НМА „Проф. П. Владигеров“) в София през 1984 г. със специалност музикознание, профил музикална естетика. През 2003 г. защитава докторска дисертация на тема „Карл Далхауз и неговата музикална естетика“. От 1983 до 1987 г. работи като преподавател по музикална естетика и хармония в СМУ – Пловдив (днес НУМТИ „Добрин Петков“). Същевременно от 1984 г. е ангажирана като хоноруван преподавател по музикална естетика във ВМПИ, днес АМТИИ, където от 1987 г. след издържан конкурс, е редовен преподавател. От 2008 г. е доцент, а от 2015 г. – професор в академията. От 2016 г. е ръководител на катедра „Теория и история на музиката“. Проф. Юлиан Куюмджиев завършва НМА “Панчо Владигеров” със специалност музикознание. Работи като преподавател и директор на НУМСИ “Добрин Петков” – Пловдив, главен експерт в Министерството на културата и координатор във фондация “Райна Кабаиванска”. От 1999 г. е главен редактор на сп. “Музикални хоризонти" и преподавател в НБУ. През 2002 г. защитава докторска дисертация. През 2005 г. печели конкурс за доцент в АМТИИ - Пловдив, през 2008 г. е избран за председател на Общото събрание на академията, а през 2011 г. - за зам.-ректор. През октомври 2013 г. получава академичното звание професор.  Артистичен секретар на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив Председател на секция "Музиколози" в Съюза на българските композитори.

Освен русенци, занимаващи се с музика, в публиката преобладаваха млади хора, възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. Бъдещите музиканти и преводачи получиха информация за трудния път на създаването на речника, неговото предназначение и ценни съвети от авторите как да боравят с научните източници в своята бъдеща работа и с какво би им бил полезен техният труд.

Немско-български музикален речник/Българско-немски музикален речник излиза от печат в края на миналата година като второ допълнено издание. Препоръка за него е написала световноизвестната оперна певица Красимира Стоянова - възпитаник на НУИ "Проф. Веселин Стоянов", Камерзенгерин на Виенската опера: „Споделям възторга във връзка с второто издание  на „Немско-български музикален речник“. Авторите Полина Куюмджиева и Юлиан Куюмджиев са вложили не само усърден труд в създаването му, но и задълбочен подход, истински възрожденски устрем! Всичко това е от изключителна помощ за българските певци и инструменталисти!“

Професорите Полина и Юлиан Куюмджиеви по традиция на библиотеката получиха вип читателски карти на посланици на културния институт.