• EnglishEnglish
Библиотеката отбеляза рожден ден с изложба и видеоклип
11 февруари 2022 г.

На 11 февруари се навършват 134 години от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Библиотеката отбеляза рождения си ден с откриване на изложбата „Другият. 140 години от рождението на Добри Немиров“ и видеоклип „В Библиотеката преди и сега“.

Събитието започна с обръщение на главния библиотекар д-р Теодора Дянкова, която направи кратка ретроспекция на историята на библиотеката, нейната мисия през годините и ролята и мястото й в дигиталното общество.

Експозицията „Другият“ беше представена от библиограф експерта Валерия Йорданова. В изложбата са включени едни от най-ранните творби на Добри Немиров: разказът „На чист въздух“, публикуван в „Учителска мисъл“ през 1904 г. и „Старият учител“, публикуван в „Демократически преглед“ през 1905 г. Те са писани в Русе и подписани с псевдонима Добри Немиров. Той е автор на над 20 произведения - романи, повести, пиеси. Най-известни са трилогията „Братя“(1927), „Първи бразди“(1929) и „През огъня“(1931), повестите „Когато бях малък“ и „Бедният Лука“(1923), включени в експозицията. Част от книгите са с автограф: „За моя приятел Тодор Дашков“ - друг виден русенски общественик. Изданията са подарени на библиотеката след смъртта на Дашков.

Изложбата включва още шаржове на известни български интелектуалци, рисувани от Добри Немиров, отпечатани в различни издания, публикации за живота и творческия процес на писателя, книги и статии за него. Интерес представлява стихотворението на Магда Петканова „На г. Добри Немиров“, писано през 1936 г. в чест на 55-годишнината на писателя, публикувано в сп. „Отечество“ през 1981 г., а био-библиографията „Добри Немиров 1882-1945“ е първото цялостно библиографско изследване върху творчеството на писателя и литературата за него.

От фонд „Михаил Арнаудов“ са книгите: „Майко“ с автограф „На семейство Арнаудови малък дар от Добри Немиров“; „По равната земя“ с автограф „На Михаил Арнаудов за старото приятелство“; „И вечна да е!“ с автограф „На Фанка и Михаил Арнаудови – моите чувства на горещо приятелство и чисто неподправено уважение“.

Изложбата може да се види от всеки, отговарящ на противоепидемичните изисквания за влизане в библиотеката. Експозицията очаква своите зрители във фоайето на ІІ етаж.

Тази година празникът беше „разчупен“ с видеоклипче, включващо попожълтели фотографии на старите отдели и интериор на библиотеката, пазени ревниво в архива на „Краезнание“ и сравнени със съвременния облик на пространствата на културния институт.  Клипчето „В Библиотеката преди и сега“ усмихва с мили спомени и снимки от красивите нови отдели на институцията и ще бъде видимо в сайта, фейсбук и инстаграм профилите на  библиотеката.

Като всеки рожден ден и нашият приключи с бонбони и балони, а поради епидемиологичната обстановка, събитието беше предавано онлайн на страницата на библиотеката във фейсбук.

В рамките на деня получихме поздравителен адрес от Генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, в който се казва:

"Уважаема госпожо Евтимова!

От името на Генералното консулство на Русия в град Русе и лично от мое име приемете най-топлите поздравления по случай 134-та годишнина от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе! Книгата е аптека на душата и източник на знанието, а библиотеката е истинска съкровищница на мъдростта и храм на науката. Пожелавам Ви да има още повече читатели във Вашата библиотека и всеки да се стреми да научава нещо ново. Нека книгата да бъде най-добрият и верен приятел на човека по всяко време!

Отделно бих искал да изразя своята благодарност за Вашето внимание и желанието да помагате при организирането и провеждането на различни видове съвместни събития! Сигурен съм, че нашето тясно сътрудничество ще допринесе за по-нататъшното развитие на приятелските руско-български отношения. Възползвайки се от случая, бих искал да пожелая на Вас и на всички служители на библиотеката добро здраве, просперитет и увереност занапред!

С уважение,

А. Громов

Генерален консул"

А в поздравителния адрес на русенския кмет, наред с пожеланията за рождения ден, Пенчо Милков пише:  

"Впечатлен съм от Вашите усилия, всеотдайност и амбиция РБ "Любен Каравелов" да обогатява своя фонд, да се развива, използвайки новите технологии, и да предсавя все нови и нови услуги, което затвърждава библиотеката като важен културен център.

Желая Ви здраве, вдъхновение и постигане на най-смелите Ви мечти!

С уважение,

Пенчо Милков,

Кмет на Община Русе"

Благодарим на г-н Громов и г-н Милков за топлите думи и приятелското отношение!