• EnglishEnglish
НОВОГОДИШНИЯТ ПОДАРЪК НА НЕЛИ
29 декември 2021 г.

Между Коледа и Нова година библиотеката получи дарение от русенската журналистка Нели Пигулева. Подаръкът включва поетични и публицистични издания, излезли от печат с нейната редакторска намеса: „Орисията“ и „Развод по нашенски“ на Милена Неделчева; “Синята сфера“ на Веселин Тачев и сборник спомени за него „Памет за поета“; стихосбирките на Стоимир Иванов „В края на морето“ и „Жълти пътища“; авторската й книга „Храмът „Светлоструй“, чиято творческа реализация е осъществена с подкрепата на Община Русе – отдел „Култура“ по Програмата за подкрепа на художествени проекти; бр. 12 от 2013 г. и бр. 14 от 2017 г. на Изданието за литература и култура „Брод“.

Нели донесе и специалния подарък за библиотеката от поета Иван Цанев – неговата най-нова стихосбирка „Археологически разкопки“.

Какъв по-хубав подарък за храма на книгата от още книги? Благодарим на нашата дългогодишна приятелка, партньор и читател Нели Пигулева! Желаем й през Новата година здраве, душевен уют и творческо вдъхновение!

Нели Пигулева е родена на 13 юни 1957 г. в Русе. Завършила е Литературния институт "Максим Горки" в Москва. Работи като журналист в Русе и София, била е пресаташе в посолството на България в Москва. Редактор на изданието за литература и култура "Брод", което излиза в Русе. Автор е на три поетични сборника - "Шах с царицата", "Сеч" и "Пясък в обувките", на публицистичната книга "Храмът "Светлоструй". Пише поезия, кратка проза, публицистика, превежда от руски и латвийски. Нейни стихове са превеждани на руски, румънски, арабски.