• EnglishEnglish
Национално-освободителното движение
21 април 2022 г.

На 20 април в Галерия „Библиотека“ беше открита изложба с комикси на художника Николай Бебенов. Авторът е нарекъл експозицията "Национално-освободителното движение" - урок по родолюбие. Авторът е посветил експозицията на 146 години от избухването на Априлското въстание. На откриването той подчерта, че е вдъхновен от делата на Раковски, Каравелов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Левски и Ботев, благодарение на които се е стигнало до обявяването на Априлското въстание през 1876 г., като след кръвожадното потушаване на въстанието Христо Ботев се е заел да завърши бунта. Целта на изложбата е съхраняване и запазване на историята и традициите на България. Тя е и урок по родолюбие без възрастови ограничения.

Комиксите представят и моменти от национал-освободителните борби на българите в края на ХІХ век – Априлското въстание, Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, четата на Христо Ботев и др.

Николай Бебенов завършва магистратура във Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър“ и факултет “Филмово и Телевизионно изкуство“в София, специалност“Анимационна режисура“ под ръководството  на проф. Доньо Донев и проф. Константин Джидров. Участва в самостоятелни, общи и национални изложби, фестивали и конкурси, пленери и уъркшопи в България, Германия,Чехия, Румъния, Унгария и Сърбия. Негови творби са собственост на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов", Литературно-художествен музей "Чудомир", Казанлък, Музей на комикса, „Регионална библиотека Любен Каравелов“ в Русе, Музей-параход „Радецки“, Артсалон на „Радио Варна“, Къща-музей „Иван Вазов“, Сопот, Музей на Бах в Лайпциг, Български културен институт в Прага.

Изложбата е достъпна за зрители до 6 май.