• EnglishEnglish
Концертът
17 септември 2020 г.

В VІІ Международна научна конференция „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“, посветена на 170 години от рождението на Захари Стоянов, съорганизатори са Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – Русе.

Конференцията се провежда под патронажа на Министерството на културата и  със съдействието на Фонд „Научни изследвания“ по Договор КП - 06- МНФ- 5 / 15.09.2020 г.

В рамките на научния форум, на 17 септември, на площад Батенберг се проведе концерт на съорганизаторите - Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

Проф. д-р Любомир Караджов - академичен преподавател в катедра „Теория на изкуствата“, журналист и PR, беше водещ на програмата. 

Първи на сцената излязоха Трио „Сопрано“ – Петя Цончева-Вардева, Биляна Андрончева и Кристина Жечкова, които изпълниха „Наздравица“ от операта „Травиата“, „Евкалиптова гора" на Ищар и „Говори ми тихо за любов“ от филма „Кръстника“.

След тях бяха представени китайски студенти, които се обучават в сферата на изкуствата в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Ли Минхуе и Шуайтонг Ванг изпълниха дует от оперетата на Офенбах „Ба-та-клан“, която е най-новата постановка на Академичния оперен театър към висшето училище. На пианото беше Елвира Матева.

Следващият изпълнител беше преподавателят по акордеон, баян и бандонеон Ангел Маринов. Веднага след него с ария на Тореадора от операта Кармен на Бизе пред събралата се русенска публика се представи Ванг Йе от Китай, който е донесъл тази година четири международни награди на Академията в Пловдив от реномирани конкурси, последният от които в Москва.

Атрактивните момичета от тромпетното трио „Свилена“ завладяха зрителите с прекрасните си изпълнения, допълнени от още едно излизане на трио „Сопрано“.

Следващите изпълнители проф. Караджов нарече „истински световни шампиони“ – Академичният народен хор – гордостта на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Лауреатите на Петата световна хорова олимпиада от 2008 г. в Грац, Австрия изпълниха китка от обработени фолклорни  песни. Художествен ръководител на хора е проф. д-р Костадин Бураджиев.

Логично ритъмът на българската музика забърза с танца от Източна Тракия на студентите от факултет „Музикален фолклор и хореография“ с художествен ръководител Ивайло Маджаров.

Прекрасният концертен подарък за организаторите и участниците в международния научен форум, а и за всички русенци на площад Батенберг, завърши с неувяхващия български евъргрийн „Моя страна, моя България“ по музика на незабравимия Емил Димитров и текст на Васил Андреев, изпълнена от трио „Сопрано“.

Близо двадесет преподаватели от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив участват в конференцията със свои научни доклади, предмет на които са проблемни области в музиката, изобразителното изкуство, културния мениджмънт и др. Те се представят в специална секция - ЕВОЛЮЦИЯ И РЕВОЛЮЦИЯ В ИЗКУСТВОТО И КОМУНИКАЦИИТЕ, с председател зам.-ректорът по научноизследователската дейност на Академията проф. д-р Галина Лардева.