• EnglishEnglish
НАЙ-ГОЛЯМАТА ИКОНА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ
26 май 2021 г.

Днес заместник-директорът по учебната работа на Детска градина „Слънце“ Стоян Стоянов донесе в библиотеката най-голямата икона на Светите братя Кирил и Методий в Русе и България, сътворявана от деца. Подаръкът е изработен по случай най-българския празник 24 май.

Иконата е с височина 1, 60 м. и ширина 1, 20 м. Изработена е от над 100 деца от 1, 2, 3 и 4 група с екип от учители: Рая Георгиева, Таня Михнева, Петя Гюрчева, Ванчи Енчева, Марина Матинска, Бисерка Чакърова, Валя Черганска и Снежана Генчева. Творбата е сглобена от 16 отделни хартиени детайла във формат над А3 и е оцветена със сухи пастели. Впоследствие детайлите са свързани и се получава голямото пано за стена. На 19 май 2021 г. около иконата бе сплетен венец от зеленина и цветя и тя бе тържествено осветена от отец Кирил Синев (представител на родителската общност) от храм „Свето Вознесение Христово“. Партньори на инициативата са Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, Народно читалище „Христо Ботев–1908“ – Русе и клуб „Традиция“ – Русе.

На 26 май иконата беше предоставена за съхранение и експозиция в Детски отдел на библиотеката, за да може до нея да се докоснат всички деца на Русе. Детска градина „Слънце“ се намира в ЖК „Възраждане“. Сформирана е през 1993 г., а първата основна сграда (на ул. „Доростол“ 24) е открита в Деня на Европа – 9 май през 1966 г. Другата основна сграда (на ул. „Шейново“ 14) е открита в чест на 1300 годишнината на България през 1981 г. Детската градина се посещава от над 300 деца – разпределени в общо 13 групи по възраст. Към основните сгради функционират и три отлично оборудвани филиала, както и един закрит плувен басейн, който работи през цялото учебно време. В детската градина се прилагат най-новите образователни стандарти и съвременните програмни системи, като акцентът пада върху образованието и здравето на децата. През последните години подобаващо внимание се отделя на екологичното, патриотичното и дигиталното образование, както и на народните традиции.