• EnglishEnglish
Юху-буху-измислячус!
17 октомври 2022 г.

На 14 октомври, в рамките на Втория литературен фестивал "Писмените съкровища на Долен Дунав", близо 150 деца от русенски училища – СУЕЕ „Св. Константин-Кирил философ“, ПЧУ „Леонардо да Винчи“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, изпълниха с весел глъч Библиотечко в очакване на любимата на всички писателка Петя Кокудева. Усмихнатата вълшебница на думите сътвори истински празник за русенчетата по своя нестандартен игрови начин. Имаше множество предмети, които използва – челник, плюшени жаба и луна, буркан с едни много любопитни послания, множество картинки, шапка, зелен черпак.

Петя взаимодейства с децата, като ги провокира да фантазират и да отговарят на въпроси, свързани със сюжети и герои от нейните книжки – кравата, която ядяла детелини и така се сдобила с невероятен късмет, пингвинът и неговите странни рецепти за сладолед, жабата и нейния принц – тук участниците трябваше да се превърнат в преводачи и да превеждат от жабешки на човешки, защо кучето си гони опашката, бухалът има буркан с желания.

Децата отговаряха на въпросите и така съчиняваха свои версии на зададените теми, които бяха по сюжетите на стихотворенията. Беше много забавно и участниците не изгубиха интерес.

Домакините от библиотеката изненадаха Петя Кокудева с пъстри (чорапени) подаръции. Петя веднага си обу два различни чорапа, от което децата изпаднаха в див възторг. Много я зарадва ВИП читателската карта, с която тя стана поредният писател-посланик на русенската библиотека. Накрая дълго раздава автографи и си говори с феновете.

Вторият литературен фестивал "Писмените съкровища на Долен Дунав" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".