• EnglishEnglish
ХІV Международен конкурс за екслибрис „Ex Libris – Ex Littera“
май 2018 г. – ноември 2018 г.

Основни цели на проекта:

- Утвърждава Международния конкурс за екслибрис като значимо за Русе и България културно събитие с устойчив характер;

- Насърчава културното многообразие като предоставя среда за творческо вдъхновение и иновативен прочит на темата за азбучните и знакови системи със средствата на графиката;

- Насърчава реализирането на устойчив и конкурентспособен продукт в графичното изкуство чрез равнопоставеност, прозрачност и конкурсно начало; 

- Насърчава междукултурния диалог и обмен в областта на изкуството и културата, чрез изграждане на партньорства за сътрудничество в духа на европейската практика и стандарти.

Резултати от проекта:

1. Проведен XIV Международен конкурс за екслибрис "EX LIBRIS – EX LITTERA".

2. Издаден каталог с творби на участниците в конкурса за 2018г. 

3. Организирана изложба и награждаване. 

Получените екслибриси са дигитализирани и каталогизирани в електронната база данни на Регионална библиотека "Любен Каравелов". Чрез каталога се предоставя онлайн достъп на широката общественост до колекцията от екслибриси. 

Участваха 373 творци от 42 държави. Художниците са от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Израел, Перу, Чили, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Бразилия, Аржентина и др. За първи път в надпреварата се включиха представители на о-в Мавриций и сибирската република Хакасия, която е в състава на Руската федерация.

Журито на конкурса бе в състав: проф. Светослав Кокалов; проф. Божидар Йонов; проф. Николай Драчев; Иван Токаджиев. След труден, но прецизен подбор и сериозно преглеждане на изпратените в регламентираните срокове рисунки, комисията определи следните награди: 

ГОЛЯМАТА НАГРАДА се присъжда на  Маурисио Шварцман от Аржентина. Той има самостоятелни изложби в Япония, Бразилия, Испания, Литва, Аржентина, Полша, Дания. Участва за 12-ти път в нашия конкурс. 

Награда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ отива в  Полша, а неин носител е Агнешка Липска. 

Също по регламент, и по традиция, бяха връчени и спонсорските награди: 

Отличието на „ПРОМОНТ” ООД получава Галина Павлова от България;

Наградата на Ротари клуб – Русе е също на български адрес, а неин носител е Красимира Дренска.

Зонта клуб - Русе – награда за Сандро Чинелато от Италия;

Отличието на информационния сайт „Русе Инфо” - Сара Хюсиен от Египет;

Награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Русе – Миряна Тиянич от Сърбия.

Награда на БЦП МСП- Русе - Деница Иванчева Иванова-Александрова от България.

И награда на Русенската стопанска камара - Анна Отани от Италия.

За награди в категорията до 18 години - или т. нар. „ново милениум поколение” свои творби депозираха 52 участници – ученици от Китай, Аржентина, Полша, Русия, Турция, Украйна и България. Най-високото отличие в този нов сегмент на конкурса получава Александра Биегала от Полша, родена през 2003 година. 

През 2018 година Международният конкурс за екслибрис отново бе под патронажа на  Министерството  на културата на Република България и бе осъществен с финансовата подкрепа Министерството на културата, на Община Русе по Програма „Култура“ и Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“.