• EnglishEnglish
ХVI Международен конкурс за екслибрис "Ex Libris – Ex Inventions"
01 юли 2020 г. – 01 декември 2020 г.

Проектът XVI МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ЕКСЛИБРИС “EX LIBRIS – EX INVENTIONS” се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе, направление Малки творчески проекти, тематична област Визуални изкуства и е съотносим към целите на Програмата. Дейностите по проекта обогатяват културния живот на Община Русе в областта на малката приложна графика и насърчават културното многообразие. Ежегодно в конкурса участват творци от над 50 държави на няколко континента и по този начин Библиотеката популяризира Русе и България в цял свят. Дейностите по проекта са доказателство за реалното взаимодействие, сближаване и стимулиране на международните контакти и е в духа на европейската практика за поощряване на културните идентичности и сближаване на творци от различни държави.

През 2020 г. се проведе ХVІ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, „Ex Libris – Ex Inventions“. За шеста поредна година международният форум премина под патронажа на Министерството на културата на Република България.

Художниците имаха възможност да интерпретират необятния свят на изобретенията чрез формите на малката графика. В шестнайсетото издание участваха 207 участници от 29 държави (Турция, Русия, Украйна, Япония, Китай, Аржентина, Мексико, Италия, България и др.), които  изпратиха 318 творби. Доайен сред участниците отново бе Арпад Шаламон от Словения, унгарец по произход, роден през 1930 година, който участва в конкурса от 2007 г. до сега. Най-младата участничка във форума бе Рада Москова от Самоков на 4 години. Сред участниците бяха и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Торил Елизабет Ларсен от Норвегия, Елеонора Гершанович от Германия, Полина Петрова и др.

Жури на конкурса с Председател проф. д-р Мъгърдич Касапян – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (България), и членове: Анна Тихонова (Беларус), Снежана Кезеле (Сърбия), Владо Горески (Северна Македония) и Иван Токаджиев (България), селектираха творбите и определиха Голямата награда. Тя беше присъдена на Полина Красимирова Николова за творбата „Cliché Ii“, а наградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ получи Джоселин Беноа от Канада за творбата „Ex Inventions 2“. Спонсорска награда от Русенска стопанска камара спечели Витали Бондар от Беларус за творбата „Growth Innovation“.

В категорията до 18 години свои творби изпратиха 46 участници – ученици от България, Русия, Китай и др. Наградата в тази категория беше осигурена от Ротари клуб – Русе. Неин носител стана Емил Чолаков от Пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ (България) за творбата „Flight“.

В рамките на проекта е отпечатан цветен каталог с творбите от конкурса. Всички получени малки графики са дигитализирани и достъпни през сайта на библиотеката. Създадена е цялостна бранд визия на конкурса и е изработен прототип на система за експониране на екслибрисите.

Характерно за XVI МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ЕКСЛИБРИС е, че той се организира и проведе в условията на пандемията от корона вирус. Това създаде много трудности на участниците от чужбина, част от които не можаха да изпратят своите творби, заради изолацията и затворените пощенски станции. Някои получихме с голямо закъснение. Въпреки ограниченията, проектът беше осъществен успешно.