• EnglishEnglish
(Не)забравените българи от Украйна
27 октомври 2017 г.

Днес беше специален ден в Библиотеката, защото наши гости бяха представители от Търновското българско дружество „Иван Вазов“ от микрорайона на град Николаев, Украйна – Терновка.

Те представиха филма „Забравените българи“, в който се разказва за историята и дейността на Южнославянския пансион - специално училище, съществувало в края на ХІХ век в град Николаев (Украйна), чийто създател и директор е бил Тодор Минков – възрожденец, български просветен деец, участник в Кримската война и не на последно място, който е родом от гр. Русе. В пансиона са учили много българи, сред които са Алеко Константинов, Панайот Волов, Георги Стаматов, Стоян Михайловски, Димитър Благоев и др.

Освен филма, имаше и представителна извадка от книги от фонда на Библиотеката, които са свързани с живота и дейността на Тодор Минков.

Срещата с нашите сънародници от Украйна приключи красиво и вълнуващо. Специални подаръци за Библиотеката поднесе доц. д-р Володимир Гамза, който представляваше дружеството „Иван Вазов“. Сред тях са неговата авторска книга – „Терновка - историко-етнографичний нарис“, за която доц. Гамза сподели, че скоро ще бъде преведена на български. Друг ценен и много красив подарък е фототипно издание на „Южнославянският пансион на Т. Н. Минков в Николаев (спомени)“ от Петър Абрашев, издадено по повод 150-годишния юбилей от основаването на Южнославянския пансион на Тодор Минков.

Достойно есть!