• EnglishEnglish
10 години Фондация „Глобални библиотеки – България“
16 ноември 2023 г.

Традиционният вече форум на Фондация „Глобални библиотеки – България“ отбеляза десетата годишнина от създаването на фондацията. В рамките на поредица от сесии представители на ръководните екипи на IFLA, Eblida и SIGL, директори на регионални библиотеки, университетски преподаватели, бизнес мениджъри, библиотекари, застъпници за библиотеките, представители на неправителствени организации и членове на УС на ФГББ обсъдиха глобални и локални перспективи за развитие на библиотеките. Тази година събитието беше под надслов Партньорства за устойчивост".

На форума бяха връчени за седми път наградите на фондацията. Наградата в категория Национална медия получи сайтът Детски книги. Пресклубът на БТА – Варна получи наградата за регионална медия. Награда за спомоществовател на името на Снежана Янева получи Книжен център „Гринуич“ за кампанията „Стара хартия за нова книга“, номиниран от Регионална библиотека „Любен Каравелов".  Община Враца стана носител на наградата за публична институция.

По време на форума Теодора Евтимова, директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов", представи десетгодишната работа на библиотеката в областта на финансовата грамотност. От 2014 до 2023 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе  е организирала 99 обучения по финансова грамотност за различни категории и е обучила 1794 потребители. Тези обучения имат дългосрочно въздействие върху живота на хората и им носят действителни ползи. 

На форума присъства и министърът на финансите Асен Василев.