• EnglishEnglish
10-годишният Борислав Михайлов е най-четящото дете на Русе за 2022 г.
10 януари 2023 г.

Борислав Михайлов е поредният читател на библиотеката, който сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе. Десетгодишният Борко оглави класацията на културния институт за 2022 г.

Наградите бяха връчени на 10 януари в Библиотечко на специална церемония.

Най-малкият читател за 2022 г. се казва Зорница Иванова, родена на 5 юли 2022 г. Читателската й карта е издадена, когато тя е била само на 13 дни! Сестричката й Василена Иванова също е активен читател, което й донесе поощрителна награда. Още две поощрителни награди „Нито ден без книга“ отидоха при Любомира Янкова и Давид Петков.

Тази година бяха отличени две детски учителки, с които Библиотечко е работил най-много и заради инициативност и отговорно отношение при възпитаването на най-малките в интерес и желание за четене. Това са  Валя Черганска от  Детска градина Слънце, филиал Доростол и Елена Кирова Детска градина Радост, 4-та група Детелина.

Беше обявена специалната награда „Най-четящо семейство“, която се присъди за трети път. За 2022 г. отличието получи семейство Тиханови – Бистра, Цветан, Добрин и Калина.

Самата класация на най-четящите деца на град Русе за 2022 г. беше организирана в две категории. В категория „От 0 години до І клас“ на трето място се класира Боряна Бенкова на 2 г. Втори е Радослав Пенчев на 4 г., а първенец отново е Никол Цанкова на 5 г.

В категория „От І клас до 14 години“ трето място зае Преслав Русев на 7 г. Втора е Никол Желева на 8 г. И на първо място най-четящо дете на Русе за 2022 г. е Борислав Михайлов на 10 г. Той получи наградата от Моника Станоева – най-четящо дете за 2018 г.

За всички деца имаше грамоти и подаръци от библиотеката и книжарници „Хермес“ и „АБВ“. 

Наградите на библиотеката бяха връчени от директора Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата година. Теодора Евтимова сподели, че е особено горда с резултатите от огромния труд на библиотечните специалисти, които през декември приключиха ретроконверсията на книжния фонд. Русенската библиотека единствена може да се похвали с изцяло разкрит фонд в електронния си каталог. Потребителите вече могат да открият по всяко време търсената от тях книга.

През 2022 г. в библиотеката бяха регистрирани 8272 читатели, от които 4510 под 14 г. За първи път прага на библиотеката прекрачиха 3589 читатели, в това число 2431 деца и младежи до 14 г. Посещенията бяха 68747, а заетата литература 128 833 бр.

Най-възрастен читател е Маргарита Пейчева на 92 години. След нея е Димитър Топалов – на 90 години.

 

Най-четящият читател от отдел Заемна за възрастни за 2022 г. е Деница Петрова – дългогодишен читател с интереси в областта на правото, изкуството и хуманитаристиката. Деница има читателска карта от шестгодишна. Тя също получи грамота и награда на церемонията.

През 2022 г. са организирани и осъществени 323 културни събития, от които 30 изложби, 193 срещи и 64 други прояви. 157 от всички събития са за деца. През 2022 г. инициативите в културния институт са били посетени или гледани от  22 900 души (посетители в библиотеката: 13 184, онлайн посещения: 17 995, в Детски отдел – 6 118). И още малко статистика: миналата година изданията на библиотеката, в т.ч. електронни, са 8, разработени и изнесени са 14 доклади и презентации, подготвени 3 722 материала за медии. Участията в ТВ и радиопредавания са 93.

Библиотеката работи като бенефициент или партньор общо по 9 проекта, а два са особено важни за дейността на институцията. С проведения  Втори литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ през октомври беше надграден реализирания миналата година проект „Писмените съкровища на Долен Дунав“, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество Интеррег Румъния – Българи, по който партньори бяха Фондация „Глобални библиотеки – България“; Окръжна библиотека „Александру и Аристиа Аман“ в Крайова и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Форумът се фокусира върху литературното наследство на Русе, с поглед към младата публика. Вторият литературен фестивал се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма Възстановяване и развитие на регионални и общински културни институти.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе е единствената библиотека в България, спечелила финансиране по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с приоритетна ос „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1. „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. В продължение на две години ще бъде реализиран проект „Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека“. Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по програмата е  на стойност 397,269, 97 EUR  или 776 992,53 лв. Партньори по проекта са Сдружение „Център Динамика“ и Сдружение „Българска асоциация на независимите художници аниматори – Пройко Пройков“.

В средата на март стартираха безплатните курсове по български език за украински бежанци. Русенската библиотека беше първата и единствена библиотека в страната с подобна инициатива, която се осъществи с помощта на доброволците преподаватели Анджела Авакян – педагог, начален учител – за децата и Владимира Велинова – специалист, завършил руска филология – за възрастните.

В края на тържеството, по традиция, най-четящото дете за 2022 г. Борислав Михайлов остави своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

Журналисти и гости бяха приятно изненадани от поздрава на фолклорна група от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Събитието беше излъчено онлайн на фейсбук страниците на библиотеката.