• EnglishEnglish
100 години от рождението на Иван Коларов
20 юни 2023 г.

Изложба, посветена на 100 години от рождението на писателя сатирик Иван Коларов, е подредена във фоайето на ІІ етаж в библиотеката като част от съпътстващата програма на Четвъртия национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“ 2023, който ще се проведе на 24 юни. Експозицията включва негови книги с лирика, сатира, стихове за деца, документални разкази, пътеписи.

Интерес представлява циклопечатното издание на книгата със сатирична лирика „Хипотези“, която пловдивското издание „Хр. Г. Данов“ през 1977 г. и варненското „Георги Бакалов“ през 1980 г. отказват да публикуват. За първи път книгата излиза от печат през 1990 г. и е преиздадена през 2001 г.

В изложбата са представени и други сатирични творби на Иван Коларов: „Зазоряване“ – сборник стихотворения и епиграми; „Главня посадена“, „Усмивки под мустак“, „Амнистия“, „Смехът е на власт“, „Обичта ни прави съвършени“, „Смеем се над себе си“ и др.

Интересни експонати са и очерците „Бяла“, „Пътеки през Бяла“, „Град Бяла – духовният образ“, „Етъра“; историческите: „Поборници. Образи от Възраждането, „Огнища“, „Княз Борис І“, биографичният роман за Васил Левски „Печеля за цял народ“, „Смях наш насъщен. Разкази за възрожденци“.

Изложбата включва също сборници, съставител и редактор на които е Иван Коларов. През 1961 г. е отпечатан сборникът с хумористични разкази „Балканите се смеят“, а през 1969 г. литературният кръжок „Гео Милев“ в Бяла съставя и издава сборник с поезия „Искри над Янтра“, сборниците „Извори“ и „Изгреви“.

Иван Коларов превежда руски, румънски, сръбски, турски и английски автори. В експозицията са представени сборникът стихотворения на Драгутин Тадиянович „Прикован за земята“, превод от сърбохърватски и антологията „Монголски поети“, в която с преводи участва и Иван Коларов.

Акцент в изложбата са публикации на Иван Коларов в различни вестници и списания. Всички те са собственоръчно подписани от автора и с автограф за отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

 За себе си Иван Коларов казва: „Когато се обърна мислено назад, сам виждам как съм пропуснал много неща, но и съм доволен, че благодарение на силната си воля, сколасах да осъществя някои добри книги, като Биографичния роман за Левски, мемориалната книга „Смеем се над себе си“, хайку книгата и най-вече ХИПОТЕЗИТЕ – моят творчески венец... Разбира се всичко това с ред страдания, болести, операции, репресии... Добър е Бог!“.

Иван Коларов (Иван Стоянов Иванов) е роден на 1 април 1923 г. в с. Обретеник, Русенска област. Завършва гимназия в гр. Бяла и Въздушно техническо училище в гр. Карлово (1943 – 1944). От 1955 г. се подписва Коларов – фамилното име на майка му. Работи като журналист в Бяла, Варна и София, където в езикови школи изучава руски, френски и сърбохърватски.

Член учредител на Съюза на журналистите, Съюза на преводачите, Клуба за гласност и демокрация, Дружеството на писателите сатирици.

Автор на над 30 книги. Сътрудничи на вестници и списания с епиграми, стихове, преводи на поезия и хумор. Носител на звание „Академико бенемерито“ (Академия „Гулиелмо Маркони“- Рим, 1983). Негови творби са публикувани на руски, украински, словенски, сръбски, гръцки, турски, италиански, френски език и на есперанто.

Умира на 12 януари 2009 г. в София.