• EnglishEnglish
140 години от Освобождението на Русе и България
20 февруари 2018 г.

В галерия „Библиотека“ е открита изложба, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на град Русе (20 февруари) и България (3 март). Организатори на инициативата са Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ - Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Държавен архив – Русе и Сдружение „Русчук.БГ“.

Сред официалните гости на събитието бяха вицеконсулът на Генералното консулство на Руската федерация в Русе г-н Иван Пивоварчук и проф. инж. Красимир Ениманев – председател на Регионалния обществен съвет „Приятели на Русия“.

Поздравителен адрес до организаторите на изложбата изпрати кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов.

Сдружение „Русчук. БГ“ показва един по-различен поглед на Освободителната руско-турска война, представян преди 140 години на читателите на реномираните седмичници: THE ILLUSTRATED LONDON NEWS и неговия най-голям конкурент THE GRAPHIC от Великобритания и LE MONDE ILLUSTRE от Франция. Кореспондентите и художниците на вестниците старателно описват и рисуват, всичко, което са видели и в двата воюващи лагера. Гравюрите от европейските седмичници са непознати за широката публика. В изложбата са представени само тези от тях, които са свързани с Русе.Тези новинарски седмичници са печатани в многохиляден тираж  и са стигали почти до всяка точка на земното кълбо. Така читателите са следили всичко най-важно в страните си и по света.

Изложбата включва приоритетно графични издания от фонда на Библиотеката, посветени на различни годишнини от Освобождението на България с фокус към Русе. Изданията съдържат гравюри, снимки и картини на известни художници, изобразяващи паметни сражения, личности и събития от 19. век като се акцентира на свързаните с Русе и околностите му. Централно място заемат военните действия на Източния отряд по време на Руско-турската война, българското опълчение, както и книги на русенски автори, посветени на събитията около Освобождението на Русе от фонда на отдел Краезнание.

Интересен е и погледът на чуждестранните периодични издания върху събитията от Руско-турската война, отразени в албума „Испански гравюри за Руско-турската война 1877 – 1878“ и „Френска хроника 1841 - 1878 - Кореспонденции и гравюри от "Илюстрасион". Книгата „Избавлението 1878 - Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 в спомени и очерци на българи-очевидци съдържа 77 гравюри от руската „Иллюстрованная хроника войны“. Присъстващите на откриването се запознаха с оригиналния текст на Санстефанския договор, издаден от печатницата на в. "Българин" в Букурещ. Не на последно място са представени и паметниците на признателност и благодарност от страна на българското население към руските освободители, намиращи се както в Русенска област, така и в цялата страна.

Подредени са и множество снимки и документи, свързани със събитията през 1877-1878 г., предоставени от Държавен архив-Русе.