• EnglishEnglish
145 години от освобождението на Русе
20 февруари 2023 г.

На 20 февруари във фоайето на ІІ етаж на библиотеката беше открита изложба „145 години от освобождението на Русе“ с репродукции на руски художници, творили по време на освобождението на русенския край.

Организатори на изложбата са Регионалния клон на Национално дружество „Традиция“ и Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ - Русе.

Събитието уважиха ученици от ПЧУ „Леонардо да Винчи“ и граждани, дошли в библиотеката да отбележат празника. За годишнината и представените творби говори Евгени Алексиев  от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Русе. Представители на Клуб „Традиция“ посрещнаха гостите във военни униформи от онова време, а кратка художествена програма бяха подготвили пенсионери от Пенсионерски клуб № 4 „Надежда“ и гайдари от състав „Дунавски гайди“ с художествен ръководител Стойко Станев към Народно читалище „Стефан Караджа 2018“.

Експозицията „145 години от освобождението на Русе“ включва 12 картини на 4 художници – Павел Ковалевски, Николай Оренбургски, Алексей Попов и Василий Поленов. Картините представят драматични моменти от сраженията, започващи от дебаркирането на руската армия на българския бряг, както и битките при Иваново и Горско Абланово. Могат да се видят и платна, изобразяващи посрещането на руските войски в Русе, а също и една не толкова позната картина. На нея главнокомандващият на Източния фронт и бъдещ престолонаследник Александър III Александрович е изобразен в работния си кабинет в къща в боровското село Брестовица.

Нека припомним, че на 20 февруари 1878 г. руските войски влизат в Русчук начело с генерал Тотлебен. Той е съпроводен от 200 офицери, една пехотна бригада с артилерия и 3000 казаци. Затова дунавският град отбелязва тази дата като Ден се на освобождението си от османско иго.

Експозицията ще остане в библиотеката до 6 март.