• EnglishEnglish
15 години Австрийска библиотека "Елиас Канети" - Русе
14 октомври 2020 г.

Директорът на Регионална библиотека "Любен Каравелов" Теодора Евтимова и главният библиотекар д-р Теодора Дянкова присъстваха на тържеството по случай 15 години от основаването на Австрийската библиотека "Елиас Канети" в Русе. То се проведе днес в Дом Канети, в рамките на 13-то издание на литературния фестивал "Възможни светове", с приветствия, спомени и литературно четене.

Г-жа Евтимова поднесе поздравителен адрес на ръководителя на Австрийската библиотека проф. д.ф.н. Пенка Ангелова, в който се казва: "15 години родният град на единствения български нобелов лауреат се гордее със своя австрийски и немскоезичен център за култура, творческо общуване и наука, носещ с чест неговото име. Благодарение на Вашия самоотвержен труд и дейностите на Международно дружество „Елиас Канети“ Австрийската библиотека в Русе се превърна от средище за информация и гражданско образование в институт със сериозен книжен фонд и принос към опазване на европейското културно наследство.

Скъпи приятели, пожелаваме Ви здраве и все така с вдъхновение да изпълнявате своята отговорна мисия на пресечна точка между науката и културата на България и Европа."

Нейно Превъзходителство Андреа Вике - посланик на Република Австрия в София, също уважи празника, като поднесе свое поздравление и прочете речта на Елиас Канети при присъждането на Нобеловата награда.