• EnglishEnglish
610 малки графики в ХV-то издание на международния конкурс за екслибриси
06 август 2019 г.

За петнадесети пореден път библиотеката организира конкурс за екслибрис. През 2019 г. темата „Ex Libris – Ex Cinema“ събра послания, посветени на седмото изкуство - киното.

415 участници  от 38 държави са изпратили 610 екслибриси. Творците са от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Коста Рика, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Кения, Аржентина и др. Сред участниците през 2019 са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия. Най-възрастният участник в тазгодишното издание на форума е отново Арпад Шаламон от Словения, който не е участвал само в първите две издания на конкурса. В категорията до 18 години свои творби са изпратили 115 участници. Те са ученици от България, Русия, Турция, Хонг Конг, Аржентина, Унгария, Украйна, Сърбия, Черна гора и Беларус. 

През 2019 година Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа  и финансовата помощ на Министерство на културата. Конкурсът се осъществява и с подкрепата на Община Русе по Програма „Култура“.

Номинираните и наградени участници в XV МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ЕКСЛИБРИС „EX LIBRIS – EX CINEMA” ще бъдат обявени на официална церемония в края на месец  септември. Тогава ще бъде открита и изложба от получените екслибриси. Ще бъде обявена и темата за следващото издание на конкурса.

Предстои излизането от печат на двуезичен цветен каталог с творби на участниците в конкурса