• EnglishEnglish
XVll Международен конкурс „Ex Libris - Ex Trains“`21
05 октомври 2021 г.

На 12 ноември ще станат ясни резултатите от XVll Международен конкурс за екслибрис ′′Ex Libris - Ex Trains"`21 г., организиран от Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе.

В момента заседава компетентното международно жури с организатор Теодор Лихо – старши преподавател в Националната художествена академия. Новото тази година е, че участниците в категория до 14 години ще бъдат оценявани от русенски деца, възпитаници на Школата по рисуване към Народно читалище „Ангел Кънчев“ с ръководител Маргарита Хрисандова.

301 участници от 36 държави изпратиха 470 малки графики за конкурса. До традиционните състезатели от Турция, Русия, Полша, България, Италия, Северна Македония, Румъния и Сърбия, се нареждат и представители на екзотични дестинации като Сингапур, Мексико, Австралия, Япония, Аржентина и др.

Темата на XVll Международен конкурс за екслибрис през 2021 г. - ′′Ex Libris - Ex Trains", финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе, е в унисон с Европейската година на железниците за насърчаване на железопътния транспорт като най-екологично чист, безопасен и енергийно-ефективен.