Ценно дарение получи библиотеката
08 юни 2017 г.

Ценно дарение от Дора Янева-Медникарова получи Русенската библиотека - част от личния архив на актьора Андрей Медникаров, една от емблематичните за русенския културен живот личности.

В архива има материали за живота и дейността на актьора – програми и афиши на представления, свързани с неговата театрална и актьорска дейност; документи, разкриващи приноса му към развитието на любителския театър като ръководител на театралния състав към русенското читалище ”Васил Левски”; ордени и медали; снимки в роли и с неговото семейство. Особен интерес представляват акварелите и ескизите на актьора, които разкриват една непозната до момента страна на неговата  личност и самобитен художествен талант.

Актьорът Андрей Медникаров е роден през 1921 г. в гр. Велико Търново. Завършва специалност „Право“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1944 г., а от 1947 г. се отдава на актьорската професия. През 1958 г. става част от състава на Драматичен театър “Сава Огнянов” - Русе, където се пенсионира през 1981 г. Негови значими роли са: Мармеладов от „Престъпление и наказание” на Достоевски, Колчо Слепецът от „Под игото”, Гаврил Кръстевич от „Мечтател безумен” на П. Стефанов и Н. Драгова, Господинов от „Професия за ангели” на Др. Асенов.

Андрей Медникаров е един от изтъкнатите български изпълнители на художествено слово. Заедно със съпругата си – поетесата Дора Янева, той активно участва и в литературния живот на града като изпълнител на стихове на много русенски автори. Своя талант в театралното изкуство и художественото слово той развива и като художествен ръководител на театралния състав към Народно читалище „Васил Левски” в Русе.

Екипът на Регионална бибилотека "Любен Каравелов" благодари за дарителския жест на Дора Янева- Медникарова.